Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
18.10.2014 / Landsbygdens Folk
Husdjursgårdar som drabbas av Rysslands
sanktioner måste få full ersättning

Finlands regering deltar strikt i EU‐ländernas kollektiva sanktioner mot Ryssland till följd av Ukrainakrisen. De ömsesidiga sanktionerna har lett till orimliga svårigheter för den finländska husdjurs‐ och livsmedelsproduktionen. För den inhemska livsmedelssektorn har Ryssland alltid varit en viktig marknad på grund av närheten. Trots allvaret i situationen har man i vissa offentliga kommentarer förringat betydelsen av Rysslands motsanktioner.
Regeringen måste ta sitt fulla ansvar för de finländska arbetsplatserna genom att fullt ut bära sin del av ansvaret för de skador som Rysslands sanktioner orsakar lantbruket och livsmedelsindustrin i Finland. Rysslands motsanktioner slår framför allt hårt mot lantbruket och livsmedelsindustrin. Exporten av svinkött till Ryssland har varit stoppad sedan februari och efter Rysslands senaste beslut även stora delar av EU:s hela livsmedelsexport. Besluten har orsakat störningar på marknaden och för en svinköttsproducent har inkomsterna minskat med cirka 10 procent jämfört med början av året.
Efter svinköttproducenterna har även mjölkproducenterna blivit ofrivilligt drabbade av stormaktspolitiken. Fortsatta sanktioner kommer att leda till större problem och sprida konsekvenserna till den övriga husdjurs‐ och livsmedelsproduktionen i Finland. När exporten sinar drabbas livsmedelsindustrin mycket hårt, och de första uppsägningarna har redan skett. Utan full kompensation från regeringen är det lantbruksföretagarnas familjer och livsmedelsföretagens uppsagda arbetstagare som får betala konsekvenserna av regeringens politik.
Eftersom en majoritet av befolkningen i Finland stöder regeringens utrikespolitik, kritiserar vi inte den. I debatten vill vi ändå lyfta fram det orättvisa i att de som får betala konsekvenserna av denna politik är kött‐ och mjölkproducenterna samt livsmedelsarbetarna. Industrin och primärproduktionen har i många år genomfört effektiveringsåtgärder för att öka konkurrenskraften i kedjan. De utförda åtgärderna är i nuläget inte tillräckliga utan statens understöd. Ökande byråkrati, striktare tolkning av bestämmelserna om djurens välbefinnande jämfört med andra EU‐länder och många andra inhemskt betingade kostnader utgör även en extra börda för den inhemska köttproduktionen.
Av regeringen förutsätter vi nu maximala åtgärder för att stöda köttproducenterna när produktionen även i övrigt haft stora lönsamhetsproblem under en längre period. På grund av en svag lönsamhet har till exempel produktionen av svinkött minskat med nästan 20 miljoner kilo från 2007 års nivå och inget slut på minskningen är i sikte. Om inga åtgärder vidtas för att korrigera marknadsstörningen, påskyndar regeringen en utveckling där svinköttsproduktionen försvinner från vårt land på ett sätt som saknar motstycke.
Vi andelslag inom köttbranschen som har undertecknat detta ställningstagande vädjar till regeringen att den tryggar förutsättningarna för finländsk köttproduktion i den här exceptionella marknadssituationen. Framförallt för att trygga den inhemska svinköttsproduktionens framtid måste man nu snabbt vidta åtgärder. Det kan inte vara möjligt att köttproducenterna får nöja sig med enbart förståelse och sympati när Finlands regering bedriver en utrikespolitik för hela folket.
Ansvaret för konsekvenserna finns hos den politiska apparaten, som representerar hela folket.
Nu väntar vi på snabba åtgärder för att trygga framtiden för den inhemska svinköttsproduktionen.

Itikka osuuskunta
Lihakunta
LSO Osuuskunta
Andelslaget Österbottens Kött

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab