Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.10.2014 / Landsbygdens Folk
Cioloș försvarade CAP inför EU-parlamentet
Flera kritiker beklagade sig över den växande byråkratin. Men Cioloș underströk att reformen är resultatet av en demokratisk kompromiss mellan kommissionen, rådet och parlamentet. Alla institutioner har varit med om att utforma slutresultatet.
Cioloș konstaterade att förgröningen är ett nytt element som är okänt för alla parter. Åtgärderna måste nu prövas i praktiken. På basen av de nya erfarenheterna kan det bli nödvändigt att genomföra korrigeringar.
Han varnade för en principiell misstro mot systemet med en ekologisering av direktstöden.
Regler och kontroller kan förenklas, men i så fall måste samarbetet med EU:s revisorer fördjupas. Annars kan det bli dyrt, varnade Cioloș.
Helt övertygad var inte EPP-gruppens jordbruksexpert Albert Deß, som uttryckte sitt missnöje med reformen. Enligt Deß är de många delegerade rättsakterna som måste precisera CAP-reformen ett uttryck för att allt inte står rätt till.
Från liberalt håll kom kritik att reformen missgynnar små mjölkgårdar i bergsregioner - vilket Cioloș energiskt motsatte sig. Flera ledamöter oroade sig över mjölksektorn och krävde specialåtgärder efter avvecklingen av kvoterna.
Cioloș påminde om att EU:s jordbruk bygger på en hög kunskapsnivå. Jordbrukssektorn producerar bra och mångsidiga livsmedel. EU är värdemässigt den största nettoexportören av livsmedel i världen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab