Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
16.10.2014 / SLC
SLC: Landsbygdsverket måste kunna möta producenterna halvvägs
Landsbygdsverket måste finna lösningar för att genomföra jordbrukets granskningar inom skälig tid. Det trots pressad ekonomi, anser Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.:s centralstyrelse.
 
Enligt ny EU-lagstiftning kan landsbygdsverket inte bevilja tillstånd för utbetalningarna av åkerstöden förrän granskningarna är genomförda. En senareläggning av utbetalningarna av stöden för nästa år, enligt den tidtabell som landsbygdsverket varslade om förra veckan, påverkar direkt jordbruksföretagens likviditet och i längden utbudet av inhemsk mat.
 
Under hela 2000-talet har jordbruksektorn kämpat med svag lönsamhet. Ökade produktionskostnader, minskad andel av konsumentpriset, svag marknadsposition samt nu senast rysslandssanktionerna har lett till en oerhört svår ekonomisk situation för jordbruket. Den upptrappade jordbruksbyråkratin äter även den av resurserna och försvårar verksamheten. Nu ser det dessutom ut som om en märkbar del av stödutbetalningarna uteblir helt och hållet nästa år.
 
Inom jordbruket måste vi se framåt. Vi vågar påstå att matsektorn är en av framtidens tillväxtbranscher. Den globala efterfrågan på mat ökar stadigt. Trenden för hållbart producerad närmat håller i sig och behovet kommer att accentueras då transportkostnaderna ökar ytterligare. Livsmedelstryggheten och -försörjningen kan och ska ses som en internationell styrka för Finland nu och i framtiden.
 
Det kan inte vara i Finlands nationella intresse att ytterligare försämra jordbrukets likviditet i en tid då självförsörjningsgraden blir allt viktigare, säger SLC:s styrelse.
 
Matproduktionen och särskilt primärproduktionen behöver förutom konsumenterna även en samarbetsvillig förvaltning. Jordbrukarna förväntas åter anpassa sig medan man inom förvaltningen låter granskningarna ta den tid det tar. Det är oacceptabelt, anser SLC:s centralstyrelse och tillägger att förvaltningen måste kunna möta jordbrukarna halvvägs. Nu om någonsin är det viktigt att myndigheter inser värdet av en inhemsk matproduktion.
 
För tilläggsinformation:
 
Holger Falck, styrelseordförande, 050 555 3711
Johan Åberg, verksamhetsledare, 040 523 3864

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab