Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.10.2014 / Landsbygdens Folk
Dystra marknadsutsikter präglar EU:s grissektor efter prisras
Anledningen är det stora överskottet på gris i EU. Efter ett drygt halvår börjar konsekvenserna av det ryska importstoppet märkas på allvar. Producenter i allt fler medlemsländer förväntar sig att EU ska gripa in.
Vid det senaste kommittémötet för griskött ventilerade flera medlemsländer sin oro över situationen. Belgien, Polen, Österrike och Frankrike krävde åtgärder för att avlasta marknaden. EU-kommissionen säger att man avvaktar läget och följer med situationen ytterst noga. Men branschens producentorganisationer varnar för en fortsatt prisspiral nedåt om ingenting händer i Bryssel.
Producenterna efterlyser bland annat stöd för privat lagring. Alternativt borde exportbidragen igen införas för griskött. Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca föreslår att kommissionen ska satsa mer på säljfrämjande åtgärder.
Det är inte ovanligt att noteringarna på griskött stiger i början av sommaren och börjar avta på hösten. Problemet är att försommarens sedvanliga prisstegring uteblev. Detta har bidragit till att priset denna höst faller från en lägre nivå.
I slutet av september hade den tyska riktprisnoteringen fallit 17 procent under fjolårsnivån vid samma tidpunkt. I Frankrike, Belgien och Nederländerna har noteringarna sjunkit med 20 procent på ett år, i Italien och Spanien med 15 procent.
Den viktigaste katalysatorn för priskrisen är utan tvivel det ryska importembargot till följd av svinpesten i februari. Sanktionerna och motsanktionerna i augusti skärpte läget ytterligare.
Det finns för mycket griskött på den europeiska marknaden och mängderna fortsätter att öka. Den inhemska konsumtionen kan inte svälja överskottet. Situationen förvärras av att andra livsmedelsprodukter som fågelkött också måste avyttras på samma marknader.
Enligt statistik från EU-kommissionen har exporten av griskött till Ryssland massivt brutit samman. Under årets första sex månader i fjol exporterade EU 395.000 ton griskött till Ryssland. Under motsvarande tid i år krympte mängden till 59.000 ton.
Dessutom minskade exporten till Vitryssland med 90 procent till 5.200 ton. Exporten till Ukraina sjönk med 37 procent till 46.300 ton. Exporten till alla tre länder minskade med sammanlagt 475.000 ton. Förlusten kan inte kompenseras genom ersättande export.
För närvarande är Kina EU:s viktigaste exportmarknad för griskött. EU-exporten till Kina inklusive Hongkong har förblivit tämligen stabil, trots en svag minskning från i fjol. Intäkterna har däremot sjunkit med 5,8 procent till följd av fallande priser.
En ljusglimt är Japan, som det senaste halvåret har ökat sin import av griskött från EU med 54 procent. Leveranserna till Sydkorea ökade med 85 procent. Filippinerna har likaså ökat sin import av griskött från EU.
Trots detta sjönk EU:s sammanlagda export av griskött med 179.200 ton eller tio procent under årets första sex månader. Värdet av exporten uppgick till 3,05 miljarder euro, en minskning med cirka tio procent eller 341 miljoner euro.
En faktor som ytterligare pressar grispriset är den växande grispopulationen. Antalet grisar i EU har ökat med 1,1 procent sedan i fjol. Snabbast ökar antalet smågrisar som snart kommer ut på den redan mättade marknaden och kan bidra till nya prisfall.
EU:s statistikmyndighet Eurostat har genomfört preliminära beräkningar av grispopulationens utveckling på basen av förhandsuppgifter från tretton medlemsländer som tillsammans motsvarar 90 procent av marknaden.
Enligt statistiken hade grisbeståndet i maj-juni vuxit med 1,1 procent jämfört med motsvarande tidpunkt ett år tidigare. EU räknar nu in 131,6 miljoner grisar. Antalet smågrisar har ökat snabbast, med 1,9 procent.
Antalet suggor har igen börjat öka, för första gången sedan det skärpta grisdirektivet trädde i kraft. Det senaste året noteras en ökning med 90.000 djur eller 0,8 procent till allt som allt drygt elva miljoner avelssuggor. Om den preliminära statistiken håller streck, är detta ett tecken på att produktionen av smågrisar tilltar med ett växande grisutbud som följd, sammanfattar Eurostat.
Den snabbaste tillväxten noteras i Spanien, där grisbeståndet på ett år har ökat med 3,3 procent till 25,4 miljoner djur. Antalet suggor ökade med hela 5,3 procent. Växande suggpopulationer noteras också i Tyskland, Ungern, Danmark och Nederländerna. Däremot fortsatte antalet suggor att minska i framför allt Polen, Italien, Frankrike, Belgien och Österrike.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab