Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.10.2014 / Landsbygdens Folk
Sveriges landsbygd förlorar sitt ministerium
Omorganiseringen av landsbygds- och jordbrukspolitiken till näringsdepartementet väckte åtminstone till en början en viss förvirring i svenska jordbrukskretsar. Producenter och jordbruksforskare hade helst sett att jordbruket skulle få behålla sitt ministerium.
Helena Johansson som är ordförande för Lantbrukarnas riksförbund LRF medger att jord- och skogsbruk kan ses som en naturlig del av näringslivet. Men hon ser en viss risk att jordbruksfrågorna splittras på olika instanser utan ett eget ministerium.
LRF avvaktar läget men ser inledningsvis positivt på förändringen, försäkrar Johansson försiktigt. Valet av Sven-Erik Bucht till landsbygdsminister förefaller däremot få ett entydigt och varmt mottagande på bred front inom jordbruket.
Bucht kommer från Tornedalen och har en liten gård i Karungi i Haparanda kommun. Han betraktas som en pragmatisk politiker med hjärta och visioner för glesbygden. Bucht är kanske mest känd för att ha övertygat Ikea att bygga ett varuhus i Haparanda.
LRF i Norrbotten har bara gott att säga om Bucht. Distriktets ordförande Nils-Olov Lindfors betraktar honom som en bra karl. Bucht har insikt i den gröna näringens förutsättningar. Vi har haft ett gott samarbete med honom, säger Lindfors.
Bucht lovar att arbeta hårt för jordbrukets och skogens utveckling. Han påpekar att de gröna näringarna är otroligt viktiga i Sverige. Skogarna har en enorm potential att skapa jobb, säger Bucht.
Han hänvisar till att regeringen ska lägga fram en nationell livsmedelsstrategi. Sverige har en av de lägsta självförsörjningsgraderna i Europa. Det måste vi ändra på. Kvaliteten på maten är också viktig, tillägger Bucht.
Han betraktar det enbart som en fördel att landsbygdsfrågorna överförs till näringsdepartementet. Enligt Bucht kan man nu skapa en modern organisation för att driva viktiga frågor som förenar både jordbruk och näringsliv.
Han tror inte att sammanslagningen kommer att minska jordbrukets tyngd i den svenska politiken, som vissa kritiker har hävdat. I stället stärker man landsbygdsfrågorna och effektiverar arbetet för regional tillväxt.
Bucht sitter sin andra period i riksdagen, men har gjort sin huvudsakliga politiska karriär i Tornedalen. Han är född i Haparanda, gift med frun Mervi och har tre barn. Nämnas kan att Bucht är den första svenska ministern som också talar finska.
Den kanske häftigaste kritiken mot nedläggningen av landsbygdsdepartementet kommer från Centerpartiet. Åtgärden är enligt centern ett tecken på den nya regeringens bristande intresse för jordbruk och landsbygd.
Den tidigare landsbygdsministern, centerpartisten Eskil Erlandsson, har inte mycket gott att säga om den nya organisationen. Han betonar att landsbygdsdepartementet har gjort ett bra arbete för landsbygden under de senaste åtta åren.
Det är både sorgligt och bedrövligt att det skulle gå såhär. Trots urbaniseringen i Sverige har ministeriet under min ledning fått fart på tillväxt och utveckling på landsbygden, säger Erlandsson.
Landsbygdsfrågorna kommer att ha en underordnad betydelse gentemot andra politiska områden i det gigantiska näringsdepartementet, befarar Erlandsson.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab