Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.10.2014 / Landsbygdens Folk
Skadedjur angriper höstraps i Tyskland och Storbritannien
– Det är första hösten som vi måste avstå från de beprövade betningsmedlen. De befarade skadorna syns redan tydligt i drygt fyra veckor gamla rapskulturer, säger Wolfgang Vogel, som är ordförande för DBV:s växtodlingsutskott.
Enligt Vogel har jordloppor och kålflugor redan gått åt de unga rapsplantorna. Skadorna är så påtagliga att de hämmar kulturernas tillväxt.
I flera regioner har stora rapsodlingar redan skadats. Åkrarna måste delvis plöjas upp för att därefter sås om. Men också de bestående kulturerna har försvagats så att mottagligheten för övervintringsskador ökar. Odlarna räknar med sämre skördar.
I stället för betning försöker odlarna bespruta sina kulturer med pyretroider. Jordloppan har emellertid utvecklat resistens mot denna grupp av insekticider. Dessutom saknas verksamma preparat mot kålflugan.
Den brittiska producentorganisationen NFU rapporterar om liknande problem. En preliminär bedömning tyder på att cirka 17.000 hektar brittisk höstraps redan har skadats. De regionala variationerna är stora.
Enligt NFU är det troligt att rapsarealerna minskar påtagligt nästa år, eftersom odlingen inte kommer att vara lönsam.
En viss lättnad är på väg, sedan det brittiska landsbygdsministeriet Defra nyligen godkände två neonikotinoidbaserade preparat som får sprutas på höstraps under en period av 120 dagar.
NFU har upprepade gånger varnat för omfattande skador på rapskulturerna om betning med neonikotinoider dras in. NFU:s viceordförande Guy Smith anklagar EU-kommissionen för att förbjuda betningen utan att ha en aning om konsekvenserna för jordbruket.
Tyska DBV kräver att EU på nytt ska tillåta betning med substanser som hör till gruppen neonikotinoider. I annat fall kommer rapsodlingen att minska betydligt. Detta vore beklagligt, särskilt med tanke på rapsens viktiga roll som förfrukt i spannmålsodlingar.
Brittiska forskare har tidigare varnat för risken att jordbrukare övergår till pyretroider om neonikotinoiderna blir förbjudna. Enligt forskarna kan man inte utesluta att pyretroider hämmar humlornas tillväxt.
EU-kommissionen beslöt i fjol att användningen av tre neonikotinoider ska stoppas för två år framåt från den första december 2013. Därefter ska förbudet omprövas på basen av nya utredningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab