Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
9.10.2014 / SLC
Mavi: Viputjänsten fick blandad respons av användarna
Jordbrukarnas webbtjänst Vipu fick ett blandat mottagande av sina användare vid stödansökan våren 2014. Framför allt rådgivarna var missnöjdare än förut med den nya Viputjänstens egenskaper, och det faktum att den elektroniska stödansökningstjänsten öppnades senare än vanligt fick kritik. Viputjänsten ansågs trots allt vara nyttig och användarna har för avsikt att ansöka om stöden elektroniskt också i fortsättningen.

Problemen med Vipu försvårade rådgivarnas arbete
 
Jordbrukarnas webbtjänst Vipu förnyades våren 2014. Tjänsten försågs med nya egenskaper och den elektroniska stödansökan fick också ett nytt utseende. Den elektroniska samlade ansökningstjänsten öppnades 9.4, vilket var senare än åren innan. Under ansökningstiden förekom det tekniska störningar i Viputjänsten vilket ledde till att Landsbygdsverket förlängde ansökningstiden på order av jord- och skogsbruksministeriet. 
 
Nästan hälften av rådgivarna uppgav att det senare öppnandet av Viputjänsten resulterade i färre elektroniskt inlämnade ansökningar. Rådgivarna var också frustrerade över att beskedet om den förlängda ansökningstiden kom först den sista ansökningsdagen. 
 
Rådgivarna bedömde att Viputjänstens egenskaper var avsevärt sämre än år 2013. I synnerhet funktionssäkerheten och snabbheten upplevdes som problematiska. Vipurådgivaren ansågs inte vara lika nyttig som förr, och man efterlyste i synnerhet en uträkning av stödbeloppet.  Enligt rådgivarna var det besvärligare än förut att göra kartkorrigeringar, men den nya möjligheten att dela och slå samman skiften samt att bilda nya skiften fick beröm. 
 
Trots den kritiska responsen ansåg cirka 75 % av rådgivarna att den elektroniska stödansökan har ändrat arbetets karaktär i positiv riktning. Merparten av rådgivarna tyckte fortfarande att den elektroniska stödansökan är enkel att använda och cirka 87 procent av rådgivarna uppgav att de ansöker om stöden elektroniskt också nästa vår.
 
Jordbrukarna alltjämt nöjda med Vipu

Också jordbrukarna ansåg att Viputjänstens funktioner och utseende var något sämre än år 2013. Ändå bedömde cirka 97 procent av jordbrukarna att Viputjänsten fortfarande är nyttig eller mycket nyttig. Jordbrukare som inte hade använt Viputjänsten år 2013 ansåg tillämpningen vara enklare att använda än användare som hade vant sig vid den tidigare tillämpningen. Av de jordbrukare som lämnade in en elektronisk ansökan har cirka 97 procent för avsikt att ansöka om stöden via Vipu också i fortsättningen.  
 
Runt 57 procent av jordbrukarna behövde inget stöd för att använda Viputjänsten. De osäkra hade behövt mest assistans i hur man använder tillämpningen och i administrativa frågor kring ansökan om stöd.
 
E-tjänsterna blev allmännare trots problemen

De tekniska problemen med den elektroniska stödansökan och den senare öppningen av tjänsten än vanligt berodde på förnyandet av stödförvaltningens datasystem. Tjänsten förnyades våren 2014 som en del av det mer omfattande Stödtillämpningssystemet som används för att handlägga jordbrukarstöd och administrera gårdsbruksregistret. Trots de tekniska problemen fick Viputjänsten ett rekordantal användare i våras, då sammanlagt 34 529 gårdar lämnade in sin samlade stödansökan elektroniskt. 
 
Landsbygdsverket samlade in respons av rådgivare och jordbrukare som lämnat in elektronisk ansökan i april–maj 2014. Responsen beaktas vid utvecklandet av e-tjänsterna.
 
Ytterligare upplysningar vid Landsbygdsverket:
Planerare Pia-Maria Jokipii
0295 31 2438
fornamn.efternamn@mavi.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab