Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.10.2014 / Landsbygdens Folk
Sjunde rundan startade i förhandlingarna om TTIP
Omröstningen tolkas som en förvarning att parlamentet kommer att hårdbevaka hennes insatser i TTIP. Den socialdemokratiska S&D-gruppen vill vakta på kommissionens politik, i synnerhet när det gäller det kontroversiella investeringsskyddet.
I sina svar under parlamentets utfrågning hänvisade Malmström till att hon kommer att följa de riktlinjer som kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har satt upp som mål för sin kommission.
I ett tal inför parlamentet i juni underströk Juncker att han inte kommer att ge efter i frågor om bland annat matstandarder, hälsa och dataskydd. Enligt Juncker står dessa centrala europeiska normer inte till disposition.
Malmström bekräftade under utfrågningen att varken GMO-livsmedel eller kött från hormonbehandlad boskap kommer att godkännas för import till EU. Hon lovade också mer insyn i förhandlingarna om TTIP, som har kritiserats för hemlighetsmakeri.
Investeringsskyddet ligger tillsvidare på is i diskussionerna med USA. Under utfrågningen försvarade Malmström investeringsskyddet. Hon hänvisade till att motsvarande klausuler redan finns med i bilaterala avtal som EU tidigare har beslutit om.
Investeringsskyddet förutsätter att tvister mellan stater och företag avgörs i en särskild skiljedomstol. Detta ska skydda företagen mot nackdelar om en regering antar nya lagar som inskränker företagets verksamhet.
Investeringsskyddets kritiker befarar att USA-företag ska få möjlighet att stämma europeiska regeringar inför skiljedomstolar och påverka lagstiftningen. Handelskommissionär Karel de Gucht har därför stoppat förhandlingarna tillsvidare.
Malmström är en vän av avreglering men aviserade i alla fall en skärpt linje gentemot USA. Hon betonade vikten av att domstolarnas arbete inte får begränsas av specialregler för investeringstvister och lovade att ännu noga granska problematiken.
Denna veckas förhandlingsrunda i Washington har enligt agendan behandlat regelverk inom olika industrisektorer som läkemedel, bilar, kemi och maskinbyggnad. Härnäst ska tull- och handelslättnader för små och medelstora företag dryftas.
I förhandlingarna är EU-kommissionen bunden av ett förhandlingsmandat som utfärdades förra året av ministerrådet. Mer än 20 arbetsgrupper från EU är sysselsatta med att bereda avtalstexterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab