Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.10.2014 / Landsbygdens Folk
EU och Kanada har enats om frihandelsavtal
De jordbrukspolitiska tvistefrågorna har bidragit till att försena förhandlingarna. Parterna kom till sist överens om hur tullkvoterna ska regleras. Kanada får tullfritt exportera 50.000 ton nötkött och 75.000 ton griskött till EU per år.
Kanada har gått med på EU:s krav när det gäller principerna för tilldelning av licenser. EU vill bevilja licenserna enligt ansökningsprincipen medan den kanadensiska parten helst skulle ha fördelat kvoterna i kronologisk ordning.
Samma princip ska också gälla för EU:s årliga tullkvot på 16.800 ton kvalitetsost, som EU årligen får skeppa till Kanada. Ostexporten har varit en hård nöt i förhandlingarna, eftersom de kanadensiska mejerierna befarar nackdelar av den europeiska konkurrensen.
EU-förhandlarna har också hållit fast vid sina krav på skyddade geografiska ursprungsbeteckningar. Men de kanadensiska producenterna får rätt att använda gamla beteckningar på produkter som de från tidigare har i sortimentet.
Den tyska regeringen förhåller sig ännu tvekande till det så kallade Ceta-avtalet via sin socialdemokratiska näringsminister Sigmar Gabriel. Gabriel har krävt omförhandlingar av investeringsskyddet ISDS.
De tyska socialdemokraterna anser att tvister mellan företag och stater ska skötas i vanliga domstolar som garanterar insyn. Dessutom borde Ceta godkännas av parlamenten i alla 28 EU-länder, och inte bara av statscheferna i rådet.
Frankrike och Österrike har också aviserat motstånd mot ISDS-mekanismen. Många socialdemokrater i EU-parlamentet stöder kraven på omförhandlingar av denna punkt i avtalet. Andra grupperingar har också anmält missnöje.
EU:s blivande handelskommissionär Cecilia Malmström är inte beredd att spola investeringsskyddet. I EU-parlamentets muntliga utfrågning varnade Malmström från att stryka ISDS i Ceta-avtalet.
Enligt Malmström riskerar man att riva upp hela avtalet om investeringsskyddet öppnas på nytt. Hon förklarade sig ändå vara redo att se över formuleringarna.
EU och Kanada öppnade sina förhandlingar om ett frihandelsavtal redan år 2009. Enligt den ursprungliga tidtabellen borde avtalet ha varit färdigt för två år sedan men underhandlingarna har varit svårare än väntat.
Frihandelsavtalet med Kanada betecknas som ett test för TTIP, eftersom USA knappast kommer att godta sämre villkor än Kanada.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab