Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.10.2014 / Landsbygdens Folk
EU lovar stöd till mjölksektorn
Finlands jordbruksminister Petteri Orpo argumenterade under mötet för extra stöd till de värst drabbade medlemsländerna. Orpo underströk att stöden är nödvändiga. Han betonade också behovet av solidaritet i en svår situation.
Orpo möttes av förståelse hos sina ministerkolleger. Bland annat tog den tyska delegationen upp Finlands och de baltiska ländernas problem i sin taltur. Ett lyckat rådsmöte, twittrade Orpo efteråt.
Kommissionen ska nu bereda utformningen av stöden och reservera de erforderliga anslagen. Någon tidtabell kunde Cioloș inte lova, men Orpo utgick från att kommissionen kan lägga fram ett konkret förslag inom några veckor.
EU-kommissionen avser inte att återuppta det avbrutna lagringsstödet för ost, som infördes i början av september för att balansera upp Rysslands importstopp. Däremot startar ett nytt program för frukt och grönsaker till ett värde av 165 miljoner euro.
Stödet för privat lagring av ost var i första hand avsedd för medlemsländer med Ryssland som enda viktiga exportmarknad, såsom Finland och de baltiska länderna. Andra viktiga exportörer såsom Tyskland, Nederländerna och Polen kom också ifråga.
Stödet för ostlagringen avbröts emellertid efter bara tre veckor då kommissionen upptäckte att marknadsåtgärden hade missbrukats av medlemsländer som inte tidigare hade exporterat nämnvärda mängder ost till Ryssland.
EU-kommissionen hann sammanlagt få in ansökningar för lagring av sammanlagt 100.000 ton ost. Merparten av ansökningarna hade lämnats in av italienska mejerier, berättade Cioloș vid det informella ministermötet i Milano.
Enligt Cioloș är det inte aktuellt att återuppta lagringsstöden för ost. Cioloș hänvisade till att interventionen för smör och mjölkpulver fortsätter enligt planerna. Detta borde räcka för att balansera upp marknaden, sade han.
Kommissionen har däremot startat en andra version av de frukt- och grönsaksstöd som infördes redan i augusti för att balansera upp det ryska importstoppet. Programmet måste avbrytas då Bryssel översvämmades av polska stödansökningar.
Budgeten för det nya frukt- och grönsaksprogrammet har höjts till 165 miljoner euro, mot 125 miljoner euro i den första versionen. Men kommissionen har lärt av sina misstag och inför kvoter för de enskilda EU-länderna.
Det innebär att Polen får nöja sig med en betydligt mindre pott till förmån för andra medlemsländer. De största kvoterna för äpplen och päron tilldelas Belgien, Italien, Frankrike och Nederländerna.
Enligt den nya förordningen omfattar stödet de tolv EU-länder som har exporterat mest frukt och grönsaker till Ryssland under de senaste tre åren. Den största produktgruppen är äpplen och päron, sammanlagt 181.000 ton.
Programmet omfattar nu också apelsiner, mandariner och klementiner som har exporterats från Italien, Spanien och Grekland. Flera produkter har i stället strukits ur den andra stödversionen. Kål, blomkål, bär, svampar m.m. finns inte längre med i förteckningen.
I stället har kommissionen infört en flexibel nationell kvot på 3.000 ton, som medlemsländerna själva kan förfoga över efter behov. Undantagsåtgärderna gäller för återtagna produkter, obärgad skörd och grön skörd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab