Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
18.7.2002 09:26:31 / Agrolink
Vad tycker EU-medborgarna om jordbrukspolitiken?

En majoritet av invånarna inom EU vill att den gemensamma jordbrukspolitikens stöd till EU:s jordbrukare ändrar karaktär. Enligt Eurobarometerns senaste opinionsundersökning anser mer än 60 % av medborgarna inom EU att en övergång från produktionsstöd till direkta stöd till jordbrukarna och jordbruksområden vore "mycket bra" eller "ganska bra".

Av de tillfrågade var i genomsnitt 62 % positiva till direkt stöd till jordbrukarna, en uppgång med 6 % jämfört med den senaste Eurobarometerundersökningen som gjordes i mitten av 2001. Det framgår också av undersökningen att man vill att EU:s jordbrukspolitik ska ge säkra och hälsosamma jordbruksprodukter. Enligt undersökningen anser EU-invånarna att jordbrukspolitiken först och främst bör inriktas på att ge garantier för hälsosamma och säkra jordbruksprodukter, främja miljöhänsyn, värna om små och medelstora jordbruksföretag och hjälpa jordbrukare att anpassa sin produktion till konsumenternas förväntningar.

Medborgarnas förtroende för den gemensamma jordbrukspolitikens möjligheter att ge säkra jordbruksprodukter har också hämtat sig. Antalet tillfrågade som ansåg att den gemensamma jordbrukspolitiken gav garantier för att jordbruksprodukterna var säkra att äta hade ökat - från 37 % (2001) till 42 %. Detta ses som det område där den gemensamma jordbrukspolitiken bäst uppfyller sina målsättningar.

Brist på information fortsätter att vara ett problem - "Vet ej"-svaren stod för 24-35 %. Exempelvis upplevde bara 20 % av de tillfrågade de fick tillräcklig information om hur livsmedel produceras och bearbetas.

När man frågade om hur väl de tyckte att den gemensamma jordbrukspolitiken uppfyllde sina målsättningar varierade svaren från 41 % (Ge garantier för att jordbruksprodukter är hälsosamma och säkra) till 25 % (Försvara jordbrukarnas intressen vid kontakter med mellanled och återförsäljare).

Vid undersökningen tillfrågades 16 041 personer i 15 medlemsstater.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab