Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
19.9.2014 / Landsbygdens Folk
EU ändrar fruktstöd efter polskt fusk
Förändringen beror på att EU har översvämmats av stödansökningar från frukt- och grönsaksodlare. Omkring 90 procent av alla ansökningar har lämnats in av polska odlare som vill ha stöd för volymer som med råge överskrider landets export.
Kommissionen blev senaste vecka tvungen att avbryta programmet tillsvidare, eftersom den stora mängden ansökningar från Polen sprängde alla ramar. Potten på 125 miljoner euro höll på att länsas på nolltid.
Anslaget på 82 miljoner euro som hade reserverats för äpplen och päron fulltecknades snabbt. De övriga 43 miljonerna för andra grödor räcker inte ens till för att täcka de ansökningar som redan har lämnats in.
De polska frukt- och grönsaksodlarna har varit så energiska att kommissionen började ana oråd. Ansökningarna om kompensation för den uteblivna rysslandsexporten summerar sig i volymer som Polen aldrig har exporterat.
Ansökningar för gurka, kål och blomkål har lämnats in för mängder som uppges vara mellan dubbelt och femdubbelt större än Polens gängse exportvolymer till Ryssland. Det blev för mycket.
Kommissionen blev tvungen att i all hast ställa sig på bromsen och stoppa stödåtgärderna tillsvidare. Nu har man ändrat reglerna så att det reserverade beloppet på 125 miljoner euro ska räcka till för alla.
I det förnyade programmet begränsas betalningarna så att den stödberättigade mängden till ett medlemsland inte överskrider de frukt- och grönsaksmängder som landet under fjolåret exporterade till Ryssland. Ändringen träder i kraft omedelbart.
Polens jordbruksminister Marek Sawicki har begärt att EU ska höja stödanslaget eftersom det är otillräckligt för de polska odlarna. Han argumenterar att polska äpplen i annat fall kommer att översvämma den europeiska marknaden.
Cirka en tredjedel av Polens äppelproduktion exporteras normalt till Ryssland. Specialstödet omfattar frukt och grönsaker som dras bort från marknaden, exempelvis genom gratis utdelning.
Polska politiker, journalister och kändisar har uppmanat polackerna att äta mer äpplen av patriotiska skäl. Polen har också förhandlat om export till Kina, Japan, de arabiska länderna samt Kanada och USA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab