Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
19.9.2014 / Landsbygdens Folk
Juncker vill förenkla EU:s jordbrukspolitik
En av prioriteringarna är programmen för landsbygdens utveckling, som framför allt ska skapa arbetsplatser och tillväxt i landsbygdsregioner. Juncker vill integrera den andra CAP-pelaren i sitt planerade stora investeringspaket som ska öka EU:s konkurrenskraft.
Jordbrukspolitiken borde tillämpas på ett möjligast flexibelt sätt. Detta gäller särskilt inom områden som direktstöd, miljö och landsbygd och programmen för frukt och grönsaker, anser Juncker.
Han vill ge medlemsländerna ett större spelrum i samband med realiseringen av jordbrukspolitiken. Tillståndsprocessen för genmodifierade grödor ska omarbetas inom sex månader, tillägger Juncker.
Junckers val av irländaren Phil Hogan till ny agrarkommissionär har fått ett positivt mottagande inom jordbruket. Eftersom Irland är ett viktigt jordbruksland med en omfattande export, förefaller det naturligt att Hogan ska försvara jordbruket.
Irland har ett gott rykte från tidigare i jordbrukskretsar. Irlands första agrarkommissionär Ray MacSharry genomförde i början av 1990-talet en viktig jordbruksreform, som blev början till en lång rad senare EU-reformer.
Den så kallade MacSharry-reformen sänkte EU:s stödpriser och införde kompensationer genom direkta areal- och djurstöd. Den stödberättigade spannmålsarealen och antalet boskap begränsades, vilket minskade överskottet av jordbruksprodukter.
Den senaste stora CAP-reformen utformades i praktiken våren 2013 under Irlands ordförandeskap. Irlands jordbruksminister Simon Coveney har fått stor erkänsla för sitt arbete att jämka samman åsikterna till en reform som jordbrukarna kan leva med.
Irland är det EU-land som kanske mest av alla befarar nackdelar för sin jordbruksexport om de planerade handelsavtalen med Mercosur och USA förverkligas. Hogan kommer med säkerhet att följa förhandlingarna med kritisk blick.
På hemmaplan har flera irländska producentorganisationer välkomnat valet av Hogan till posten som bas för EU:s jordbruk. Han karaktäriseras som en politiskt envis och beslutsam person som kan jordbruk.
Irish Farmer´s Association betecknar Hogan som en stark röst i Bryssel. IFA-ordföranden Eddie Downey är övertygad om att Hogan ska påverka jordbrukspolitiken i en riktning som gynnar både irländska och europeiska jordbrukarfamiljer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab