Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
19.9.2014 / Landsbygdens Folk
Positiv respons på motion om sänkt självriskandel på energiacciser
I debatten hänvisade Mats Nylund till att riksdagens finansutskott behandlade ett förslag om en sänkning av självrisken redan 2011. Enligt utskottets åsikt har regeringen orsak att följa med hur självriskandelen på återbäringen av energiskatten påverkar olika sektorers konkurrensförhållanden.
- Detta berör utan vidare växthussektorn, sade Mats Nylund.
Han påminde om att riksdagen 2010 skärpte beskattningen av el märkbart.
- Denna ändring slog hårdast mot energiintensiva industrier, däribland växthusnäringen. Man försökte kompensera förhöjningen 2012 genom att sänka gränsvärdet för återbäring av erlagda punktskatter från 3,7 procent till en halv procent av företagets förädlingsvärde. Denna ändring ledde till att allt fler företag fick skatteåterbäring. Enligt lagpropositionens motiveringar ökade antalet från 10 till cirka 50.
Gränsen på 50.000 euro ändrades däremot inte och därmed förbättrades inte situationen för växthusnäringen.
- Orsaken är att flertalet av de företag som verkar inom växthusbranschen är små familjeföretag, fortsatte Mats Nylund. Trots att deras produktion är mycket energiintensiv kan energiskatten bli upp till 5-6 procent av produktionens förädlingsvärde, men de får ingen skatteåterbäring.
Detta snedvrider enligt riksdagsledamot Nylund konkurrensen mellan små och stora företag inom växthussektorn.
- En huvudregel inom politiken är att man försöker uppmuntra småföretagare och hjälpa dem att växa och inte tvärtom så som i det här fallet, sade han.
Enligt Mats Nylund bör återbäringen av el- och bränsleacciser vara rättvis och inte åsidosätta småskaliga företag, vars accisbeskattning kan ha stor betydelse i proportion till omsättningen. Därför bör självriskandelen sänkas till 10.000 euro, så att de energiintensiva företagen får återbäring för de acciser som överstiger det beloppet.
- För att staten inte ska få merkostnader på grund av ändringen föreslår jag vidare att återbäringen på den del som överstiger 10.000 euro sänks från 85 till 80 procent. Det torde till och med medföra ett plus för statsmakten på cirka 10 miljoner euro, sade Mats Nylund under remissdebatten.
Riksdagen remitterade lagmotionen till finansutskottet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab