Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.9.2014 / Landsbygdens Folk
Också Pargas firar nu skördefest
Nu blir det en marknadsdag på lördagen på Nagu torg 10-14 och sedan på söndagen öppna gårdar 10-16.
På gårdarna blir det mera marknad än förr, speciellt på Wikströms egen gård Tackork. Hon har tagit modell av läromästarna på Åland.
- På Åland erbjuder de öppna gårdarna också försäljningsplatser för andra från grannskapet. Det är en fin idé som jag vill pröva på. Alla gårdar är inte beredda att ta emot gäster själva.
- De gårdar som har öppet kan också bjuda på något lite nytt, så det inte ser lika ut varje år.
Ett större utbud lockar också flera besökare.
På Tackork har hon för söndagen ordnat en liten minimarknad. Gårdsbutiken är öppen, man kan äta säsongens soppa som nu baseras på purjo, man kan äta plättar till efterrätt med någon av gårdens speciella sylter, de minsta kan trampa runt gräsmattan på Valtra plasttraktorer och om man har tur kanske man hinner få sina äpplen pressade till saft av Bornemanns musteri som skall vara på plats både lördag och söndag. Det kräver ändå den här gången tidsbeställning (hos Bornemanns direkt), på grund av säsongrusningen.
Men det är inte allt.
Några hundra meter bort ligger Fagerlunds växthus som drivs av Isakssons handelsträdgård och där är direktförsäljningen öppen. På den backen står också Fagerlunds traktormuseum, en av Nagus bäst bevarade hemligheter.
Här finns cirka 38 traktorer, över 25 år kärleksfullt och yrkeskunnigt renoverade av bröderna Sven och Per-Erik Fagerlund, dessutom en samling jordbruksredskap och miniatyrmodeller.
- Man får gå in och titta, och om vi är här så kommer vi med och berättar, säger Per-Erik Fagerlund.
Museet är faktiskt öppet hela sommaren med självbetjäning ifråga om entrén (4 euro), men åtminstone på söndagen kan man vänta sig också personlig guidning. Nu är museet första gången officiellt med i evenemanget öppna gårdar.
Förutom Tackork håller bland andra fårfarmaren Lotta Björklöf på Ytterstholm i andra ändan av Nagu öppet på söndagen. På Pargassidan visas alpackorna på företaget Helmivene upp och vingården Tammiluoto är öppen.
Margot Wikström hoppas att producenterna efter evenemanget sätter sig ner och funderar på hur skördefesten skall föras vidare. Under kommande år behövs det mera resurser för koordinering och marknadsföring än hon själv vill och kan uppbjuda.
Det gäller också att fundera på om Kimitoön och Åboland igen skall enas om ett gemensamt evenemang.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab