Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
12.9.2014 / Landsbygdens Folk
Irländsk miljöminister blir ny agrarkommissionär
I sitt hemland Irland är Hogan sedan mars 2011 miljöminister i premiärminister Enda Kerrys regering. Han tillhör det mitten-konservativa partiet Fine Gael, som ingår i EU-parlamentets EPP-grupp.
Det är andra gången som Irland får sköta jordbruksportföljen i EU. Irländaren Ray MacSharry hade ansvaret för jordbruk och landbygdsutveckling åren 1989-1993 i Jacques Delors andra kommission.
Den 54-åriga Hogan saknar praktisk erfarenhet av jordbruk men härstammar från regionen Kilkenny, där jordbruket är en viktig näring. Enligt egen utsago hade han hellre blivit jordbruksminister än miljöminister.
Irlands jordbruksminister Simon Coveney välkomnade valet av Hogan. Nöjd är också EPP-gruppens jordbrukspolitiska tungviktare Albert Deß, som förväntar sig ett öppet och gott samarbete mellan kommissionen och parlamentet i jordbruksfrågor.
I likhet med de övriga nominerade kommissionärerna ska Hogan frågas ut av parlamentet. Utfrågningen kan bli en pärs för Hogan, som i sitt hemland har råkat i blåsväder i samband med etableringen av det halvstatliga vattenbolaget Irish Water.
Det nystartade bolaget tar över vattenförsörjningen av städer och kommuner. Det har visat sig att bolaget betalade arvoden på mer än 50 miljoner euro till utomstående konsulter då verksamheten startades upp.
I egenskap av miljöminister hade Hogan det högsta ansvaret, men hävdar att han inte kände till betalningarna. Den irländska socialistiska EU-parlamentarikern Nessa Childers vill grilla Hogan ordentligt under utfrågningen tillsammans med sina partikamrater.
Handeln är en annan tung EU-sektor med anknytning till jordbruket. Handelsportföljen går till svenskan Cecilia Malmström, som ersätter den belgiska juristen Karel De Gucht. Under den senaste mandatperioden har Malmström ansvarat för inrikesfrågor i EU.
Malmströms post är viktig med avseende på de stora handelsavtal som EU för på olika håll i världen. Detta gäller inte minst TTIP-förhandlingarna med USA. Malmström får också följa upp samtalen med Mercosur, ifall de inte hinner slutföras under hösten.
I den nya kommissionen flyttas fiskefrågorna från generaldirektoratet för jordbruk till miljösektorn. Ny miljökommissionär blir Karmenu Vella från Malta, som följaktligen också ska sköta maritima angelägenheter och fiske.
Litauens hälsominister Vytenis Povilas Andriukaitis avlöser Tonio Borg som kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet. Han ansvarar bland annat för GMO-frågor, djurvälfärd och livsmedel.
Spanjoren Miguel Arias Cañete kommer som nämnts att ta hand frågor som berör klimat och energi. Storbritanniens Jonathan Hill ska ansvara för den ekonomiska stabiliteten i EU.
Den finländska ekonomikommissionären Jyrki Katainen utsågs som väntat till viceordförande i den nya kommissionen. Juncker har sammanlagt utnämnt sju viceordföranden. I den nya kommissionen sitter nio kvinnor och nitton män.
Den nya kommissionen ska börja jobba den första november, om allt går enligt ritningarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab