Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 17.4.2024
 Grattis Otto
12.9.2014 / Landsbygdens Folk
Skottland röstar om självständighet
När en grupp på 200 lantbruksjournalister på internationell kongress besöker Aberdeen med omnejd verkar dock värdfolket mestadels hålla sig till det diplomatiska konceptet. Man har en åsikt, men föredrar att hålla den för sig själv.
Inte heller ordföranden för bondeorganisationen National Farmers Union i Scotland Nigel Miller vill tala öppet. Han kringgår en direkt fråga med svaret att bondeorganisationen måste jobba för att få det bästa ut av situationen oavsett resultatet.
- Jag har ingen åsikt i den frågan, säger en annan jordbrukare som satsat hårt på vidareförädling av sina grödor och direkt kontakt med sina uppköpare.
Han skrattar snällt men samtidigt bestämt på ett sätt, som knappast kan betyda så mycket annat än att han inte vill avslöja sin ståndpunkt.
- Jag vill ingenting säga till journalister om den saken, kommer det resolut från en framgångsrik jordbrukare ett par timmars körsel in i landet från Aberdeen.
- Vi har råkat i en mycket obehaglig situation, i synnerhet nu när det väger så här jämnt, förklarar han. Det betyder att oavsett hur vi röstar så är hälften av befolkningen missnöjd. Grannar kan bli osams med varandra. Jag har en åsikt, men den berättar jag inte.
Huvudintrycket är att de flesta på landsbygden i Aberdeenshire lutar åt ett nej, men kolleger som besökt andra delar av Skottland tycker sig ha upplevt att ja överväger.
- Jag röstar nej, och det får du gärna skriva, säger för sin del nötdjursuppfödaren och spannmålsbonden Adrian Ivori vid Strathisla Farms i Perthshire.
Med några års erfarenhet av jobb i finansvärlden i London har han egna åsikter om gårdens drift. Han framhåller att en jordbrukare ska sträva efter att leverera varor som det finns efterfrågan på.
- Om vi ska vara framgångsrika på marknaden måste vi satsa på det som våra kunder vill ha och upprätthålla goda relationer med dem. Inte säljer en bilförsäljare heller någon bil om han gnäller på kunderna.
På frågan om han inte är rädd att trampa någon kund på tårna med sin öppna åsikt inför folkomröstningen svarar han:
- Jag har de flesta av mina kunder i det övriga Förenade Kungariket.
Adrian Ivori utsågs till Årets bonde 2008 av det brittiska jordbruksmagasinet Farmers Weekly.
Av motsatt åsikt är Skottlands regeringschef Alex Salmond, som tillhör det nationella partiet Scottish National Party. Det är hans parti som är den drivande kraften för den skotska självständigheten.
Partiet har haft egen majoritet i det skotska parlamentet sedan valet 2011 och har därigenom haft möjlighet att driva på sitt mål om en egen skotsk stat.
- När vi blir kapabla att profilera oss som ett land vill också vår industri bli en del av den stomme, som ger oss möjligheter för större framgång i framtiden.
Alex Salmond är i alla fall mån om att påpeka att han är för ett skotskt medlemskap i EU.
- Vår befolkning är 1 procent av befolkningen i EU, men vi står för 20 procent av fiskmarknaden, för 25 procent av de förnybara energireserverna och för 60 procent av oljereserverna i EU, säger han. Det är tillräckliga skäl för att jag vill att vi ska stanna kvar i EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab