Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
12.9.2014 / Landsbygdens Folk
Ändringarna i avbytarsystemet ännu oklara
Ifall avbytarsystemet inte omfattas av undantagen enligt den nya förordningen ska det stöd som går till avbytarsystemet först godkännas i Bryssel. EU-förordningen som gavs i juni nämner som en allmän begränsning att avbytarservicen skulle begränsas till tre månader per producent och att föräldraledigheterna skulle förkortas till sex månader, men ändå kan de finländska föräldra- och vårdledigheterna fortgå i och med att EU-kommissionen väntas godkänna de finländska undantagen och motiveringarna för stöd till längre perioder av avbytarservice.
- EU-kommissionen är införstådd med att vi ska få lättnader vad gäller riktlinjerna för gruppundantagen till statsstöd, berättar Riitta Kuusisto på Social- och hälsovårdsministeriet, som administrerar avbytarsystemet.
- Vi för ännu inte in de här förkortningarna av rätten till avbytarservice i lag här, eftersom vi förhandlar om dem, försäkrar Kuusisto.
- I det här skedet blir det ännu dessutom andra förändringar i lagen.
Ändå är det ändringar på gång i och med att hela avbytarsystemet hör ihop med statsbudgetförhandlingarna.
- Vi borde ha reviderat avbytarsystemet i varje fall, men nu är arbetet i gång med att anpassa det till vissa nedskärningar. Men ännu är det en helt politiskt fråga.
Branschens intresseorganisationer har redan varnat för att antalet avbytardagar i värsta fall skulle minska med 35 procent. Det förefaller ändå som att farhågorna inte är helt befogade.
I det här skedet arbetar de finländska myndigheterna för att inte tillämpa EU-förordningen som sådan. Det behövs högst antagligt ett godkännande i Bryssel för att bibehålla avbytarsystemet inom ungefär samma ramar som hittills.
- Vi kan inte riktigt säga i vilket skede förhandlingarna förs. Men det är inte någonting särskilt radikalt på gång, upplyser Riitta Kuusisto vid Social- och hälsovårdsministeriet.
EU-kommissionen kommer att delges de finländska undantagen till statsstödsförordningen. Däremot kompliceras frågan ytterligare av Finansministeriets sparkrav på avbytarservicen som redan i fjolårets budgetramar uppgick till fem miljoner euro.
I och med att antalet husdjursgårdar har minskat behövs det i praktiken mindre medel för att upprätthålla servicen och minskningen för i år uppgår redan till fem miljoner euro. Ändå kräver Finansministeriet att man riktar sparkraven mot servicen och att den utgiftsminskning som redan inträtt inte ska beaktas.
Arbetsgruppen för avbytarservice sammanträder i slutet av denna vecka för att förhandla om hur systemet ska förnyas. Målet är att inte äventyra producenternas sociala trygghet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab