Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
12.9.2014 / Landsbygdens Folk
Sämre avbytarlag blir godkänd på Åland
Dessutom uppmanar ÅPF i samma brev landskapsregeringen att "utreda möjligheterna för amorteringsuppskov på räntestöd och samt övriga åtgärder som kan underlätta för det ekonomiskt hårt pressade jordbruket".
I brevet hänvisar ÅPF till de ryska handelssanktionerna, som kommer att orsaka stora störningar i den europeiska, finländska och åländska jordbrukshandeln. Även om åländska produkter inte har exporterats till Ryssland kommer det ryska importstoppet att innebära stora marknadsstörningar för alla de produkter som inom EU exporterats till Ryssland.
- Det har redan aviserats betydande prissänkningar på bland annat mjölk och lök, påpekar ÅPF och hänvisar till att man i förhandlingarna om den finländska budget för 2015 har "tagit allvarligt på situationen" och dragit tillbaka aviserade budgetnedskärningar inom jordbruket.
- Dessutom har man förhandlat fram möjligheter att man även framöver skulle kunna notifiera att vikariehjälpen inom avbytarservicen skulle kunna vara kvar på samma nivå som tidigare trots den nya EU-förordningen, skriver ÅPF.
Majoriteten i lagtingets finans- och näringsutskott utskott föreslår med rösterna 4-2 att den nya åländska lagen om privatisering av avbytarservicen ska godkännas, men höjer landskapets stöd för vikariehjälp från föreslagna 50 till 60 procent av de faktiska kostnaderna under högst 90 dagar på basen av läkarintyg samt under högst 180 dagar på grund av moderskaps- eller föräldraledighet.
Utskottets minoritet Mats Perämaa och Brage Eklund ville att 60 procents stöd för avbytare betalas upp till 300 dagar om det finns någon annan inom lantbruksföretaget som har möjlighet att sköta lantbrukarens arbetsuppgifter.
Men trots privatiseringen av avbytarservicen betonar utskottet att landskapsregeringen måste medverka till att skapa "ett system som säkerställer att djur och djurgårdar inte kommer till skada vid plötsliga och långvariga sjukdomsfall".
Utskottet uppmanar också landskapsregeringen att fortlöpande följa utvecklingen för näringen och vid behov vidta nödvändiga åtgärder. Den nya lagstiftningen bör enligt utskottet utvärderas inom tre år och då ska man också ta ställning till en eventuell inflationsjustering av stödet.
På måndag tas lagförslaget och utskottets betänkande till diskussion i lagtingets plenum.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab