Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
16.7.2002 14:41:33 / Agrolink
Mjölkkvotens försäljningsperiod minskar

Mjölkkvotens försäljningsperiod minskas till sex månader. Jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat en ny förordning angående överföring av referenskvantiteter för mejerimjölk. Förordningen träder i kraft den 22 juli 2002.

En producent som under kvotperioden har sålt minst hälften av sin kvot till staten har sedan år 1997 haft rätt att sälja den återstående kvoten i handel mellan producenterna. Handeln mellan producenterna har kunnat ske inom fyra handelsområden som bildas av stödområdena. Rätten till försäljning har varit giltig tills kvoten överförts till reserven. Genom den nya förordningen förkortas denna försäljningsperiod till sex månader.

Enligt jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen är syftet med åtgärden att dämpa prisökningen på mjölkkvoter. Lägre kvotpriser är främst till nytta för unga producenter som håller på att öka produktionen.

Finland har överskridit sin landskvot under de tre senaste kvotperioderna. Mjölkkornas kontinuerligt stigande medelproduktion har ökat kvotöverskridandet från år till år. Landskvotens överskridande under den kvotperiod som avslutades i mars uppgick till 67 miljoner liter. Då produktionen överskrider landskvoten uppbärs en tilläggsavgift på 0,37 euro per överskottsliter av de producenter som överskrider sin kvot. Denna tilläggsavgift uppbärs för kvotens sammanlagda överskridande med avdrag för underskridanden hos producenter som inte nått sin kvot. I år redovisas cirka 24 miljoner euro i tilläggsavgifter till kommissionen. De producenter som utvecklar sina gårdar har under de senaste månaderna flitigt köpt extra kvoter vilket har lett till en prisökning.

Kvothandeln är fortfarande uppdelad på administrativ handel och handel mellan producenter. Överföringspriset vid administrativ handel förblir 8,4094 cent (50 p/l) +moms. Även handelsområdena är oförändrade. Utvecklingen av mjölkproduktionen stöds genom en höjning av den minimigräns som är förutsättningen för en sammanslagning av en tilläggskvot köpt av en annan producent och producentens egen kvot. Samtidigt utvidgas minimigränsen så att den även gäller administrativ handel. En mjölkkvot på högst 12 000 liter per åkerhektar kan överföras. Denna åtgärd stöder strukturutvecklingen.

Tidigare gällande förordningar tillämpas på överföringar av kvoters ägande- och besiktningsrätt som skett innan förordningen träder i kraft. Den nya tidsgränsen på sex månader för kvothandel gäller inte köpbud som lämnats före den nya förordningen träder i kraft och inte heller redan fastställda försäljningsrätter.

Närmare information lämnas av:
äldre regeringssekreterare Heikki Koponen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 54262 överinspektör Riitta Ukkonen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn. 040 740 8396, ministerns specialrådgivare Elina Ussa, tfn. 050 528 6681
 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab