Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
9.9.2014 / SLC
Se upp med matspillet!
Globalt slänger vi 1300 miljoner ton mat, enligt FN:s livsmedelsorganisation FAO. Mat som enligt FAO kunde förse upp till två miljarder människor . I Finland kastar vi perperson och per år i genomsnitt 24 kg mat, vilket motsvarar 125 euro. 
Siffrorna är framtagna av Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT. Enligt Får ätas (Saa syödä) -projektet blir den årliga kostnaden för matsvinnet sammanlagt 500 miljoner euro för de finländska hushållen.
 
Under pågående Matspillvecka belyses de negativa effekterna av spillet samtidigt som goda råd för att minska det i vardagen lyfts fram. Under kampanjveckan kan man bland annat delta i Får ätas! matspillsevenemang för lunchmat som ordnas i Åbo och i Helsingfors. Det ordnas därutöver flera lokala evenemang runtom i landet och speciellt i lunchrestauranger. Enligt MTT hamnar en femtedel av all restaurangmat i soporna.
 
Matspillveckan som firas 8-14.9.2014 är Konsumentförbundets nationella marknadsföringskampanj för att minska matspill och öka respekten för mat. Matspillveckan är en del av den samnordiska United Against Food Waste-kampanjen som finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet.
 
Svenska lantbruksproducenternas förbund SLC r.f. deltar tillsammans med ett 80-tal andra organisationer i kampanjveckan och kommer att dela information om matspillet och ge tips om hur man i vardagen kan minska matspillet på svenska via Facebook https://www.facebook.com/SLC.fi och Twitter https://twitter.com/SLC_lantbruk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab