Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
5.9.2014 / Landsbygdens Folk
EU:s jordbruksministrar dryftar sanktionsstöden
Kommissionen och förvaltningskommittén har denna vecka diskuterat olika lösningar för att kompensera de förluster som drabbar jordbruket, och särskilt mjölksektorn. De första analyserna ska nu tas upp till diskussion med medlemsländernas ministrar.
Förvaltningskommittén beslöt på onsdagen hur stöden för privat lagring av smör, ost och skummjölkspulver ska gestaltas.
Ansökningar om stöd för lagrat smör kan lämnas in fram till slutet av december. Stödet är 18,93 euro per ton plus 0,28 euro per ton och lagringsdag. Stödet gäller för en lagringstid mellan 90 och 210 dagar.
Den lagrade mängden ost begränsas till 155.000 ton och lagringstiden är 60 till 210 dagar. Stödet för de ostsorter som omfattas av marknadsåtgärden fastställdes till 15,57 euro per ton plus 0,27 euro per ton och dag.
EU-kommissionen ska ännu precisera vilka ostsorter som berörs av stöden för privat lagring.
För skummjölkspulver gäller den fasta stödsatsen 8,86 euro per ton plus 0,16 euro per ton och lagringsdag. Lagringstiden fastställdes till mellan 90 och 210 dagar.
De senaste prissignalerna på den europeiska mjölkmarknaden visar tydligt att Rysslands importstopp medför allvarliga problem inom mjölksektorn. De första akuta åtgärderna är avsedda att förhindra ett plötsligt överutbud, säger agrarkommissionär Dacian Cioloș.
EU måste finna nya avsättningsmöjligheter för produkterna. Mjölksektorn behöver både stöd och tid för att anpassa sig till den nya situationen. I nödfall följer vi upp med andra åtgärder, lovar Cioloș.
Formellt ska reglerna för privat lagring av ost och förlängningen av interventionsperioden förankras i den gemensamma jordbrukspolitiken genom en delegerad rättsakt. Kommissionen har redan avlåtit motsvarande akt för stödet till frukt- och grönsakssektorn.
Enligt kommissionen exporterade EU under fjolåret mjölkprodukter till Ryssland till ett värde av 2,3 miljarder euro. Därav utgjorde ostar den största produktgruppen. Kommissionen uppskattar ostexportens värde till cirka en miljard euro.
Under fjolåret exporterade 25 EU-länder ost till Ryssland. De viktigaste ostexportörerna var Nederländerna, Tyskland, Litauen, Finland, Polen, Italien och Frankrike.
Kommissionen beslöt i veckan också att bevilja ytterligare 30 miljoner euro för säljfrämjande åtgärder, i tillägg till de årliga 60 miljoner euro som redan har reserverats i CAP-budgeten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab