Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
5.9.2014 / Landsbygdens Folk
EU-kandidaten Serbien säljer mjölk till Ryssland
Två serbiska mejerier har redan godkänts av de ryska livsmedelsmyndigheterna för export av mjölkprodukter till Ryssland. Exporten ska kompensera en del av de bojkottade mejeriprodukterna från EU.
Avtalen med Ryssland är viktiga för Serbien, men regeringen i Belgrad har en knepig sits. Serbien är ett av EU:s sex kandidatländer. Landet beviljades för två år sedan status som EU-kandidat. Förhandlingarna om medlemskap inleddes i början av detta år.
Enligt Serbiens utrikesminister Ivica Dačić har några EU-länder uppmanat Serbien att delta i EU-sanktionerna mot Ryssland. Dačić namnger inte länderna, men säger att det handlar om små medlemsländer med extrema attityder gentemot Moskva.
Serbiens regering hänvisar till att landet ännu inte har undertecknat de EU-kapitel som skulle förplikta till sanktioner. Sanktioner mot Ryssland vore i dagens läge ett ekonomiskt självmord för Serbien, säger Dačić i en intervju för den österrikiska tidningen Die Presse.
Serbiens jordbruksminister Snezana Brogosavljevic anser att serberna måste ta tillvara tillfället att exportera livsmedel till Ryssland. Regeringen vill inte ge efter om EU kräver att exporten ska stoppas.
Enligt medier i Belgrad hoppas Serbiens jordbruk på en veritabel guldrusch i form av stora exportuppdrag. Regeringen tror att värdet av livsmedelsexporten ännu i år kan öka från 130 miljoner euro till 225 miljoner euro.
Enligt regeringen har den ryska efterfrågan på mjölk, frukt, grönsaker och griskött ökat explosionsartat. I juni hade Ryssland ännu hotat Serbien att stoppa importen av griskött då serbiska företag olagligt hade exporterat importvaror som inhemska produkter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab