Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
5.9.2014 / Landsbygdens Folk
Tjeckien vill stoppa dumpade EU-livsmedel
De tjeckiska producenterna fruktar att jordbrukare i de omgivande grannländerna till varje pris försöker bli av med produkter som inte längre får exporteras till Ryssland. De befarar att stora mängder billiga livsmedel kan dumpas på den tjeckiska marknaden.
Enligt producenterna vore detta en katastrof för det inhemska jordbruket. Jordbruksminister Marian Jurečka sade på måndagen att landets myndigheter är beredda att ingripa om man fastställer dumpning.
Regeringen blir i så fall tvungen att stänga gränserna för bestämda produkter. Vi behåller åtgärden som en sista utväg. Jag hoppas att vi inte måste ta till sådana åtgärder, sade Jurečka.
Enligt det tjeckiska jordbruksministeriet måste landets jordbrukare och livsmedelsindustrier räkna med förluster på mellan tio och tolv miljoner euro fram till slutet av detta år som en följd av sanktionerna.
Jurečka krävde att EU ska kompensera producenterna för de förluster som sanktionerna medför. Dessutom borde livsmedelskontrollen skärpas.
Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka kritiserade nyligen EU:s sanktioner mot Ryssland. Enligt Sobotka har sanktionerna inte haft avsedd effekt. Han sade att Tjeckiens regering förbehåller sig optionen att rösta mot en skärpning av sanktionerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab