Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
5.9.2014 / Landsbygdens Folk
Juncker kartlägger lämpliga kommissionärer
Den italienska socialdemokraten Federicia Mogherini ska ersätta den nuvarande utrikesrepresentanten Catherine Ashton. Därmed kan utnämningsprocessen fortsätta till nästa steg, som gäller sammansättningen av EU-kommissionen.
Medlemsländerna har skickat Juncker namnen på sina kandidater för kommissionen. Slovenien och Rumänien har till och med nominerat två kandidater var. Belgien har som enda land försenats till följd av en pågående regeringsbildning.
Juncker är missnöjd över det låga antalet kvinnor bland de föreslagna kandidaterna. Enligt inofficiella uppgifter från kommissionen hade endast fem kvinnor anmälts fram till senaste veckoslut.
I den nuvarande kommissionen är nio av 28 kommissionärer kvinnor. De politiska grupperna i EU-parlamentet har ställt villkoret att kvinnornas antal måste vara minst lika stort i den nya kommissionen om den ska få godkänt av parlamentet.
Rumänien vill att den nuvarande agrarkommissionären Dacian Cioloș ska fortsätta på posten. Men landet har dessutom nominerat den kvinnliga EU-parlamentarikern Corina Cretu, ifall Juncker inte anser att Cioloș är valbar.
Det är möjligt att Juncker frestas att föredra Cretu som Rumäniens kommissionär för att förbättra den kvinnliga representationen. I så fall skulle Cioloș vara ur spel som chef för EU-jordbruket.
Cioloș anses ha skött sitt jobb bra. Han kan också ha möjligheter att förbättra sina positioner genom en elegant lösning av sanktionskrisen. Principen för rotation mellan posterna inom kommissionen kan däremot bli till nackdel för Cioloș.
Traditionen är att sittande EU-kommissionärer byter ansvarsområde inför en andra mandatperiod. Österrikaren Franz Fischler var visserligen agrarkommissionär under två perioder efter varandra, men parlamentet kan ställa sig på tvären för Cioloș.
Eftersom italienaren Federicia Mogherini har utsetts till utrikesrepresentant och formellt också blir Italiens kommissionär, är den italienska agrarveteranen Paolo De Castro i praktiken inte valbar. Men det finns två andra kandidater för posten.
Irlands miljöminister Phil Hogan har redan länge varit ett tungt namn i korridorerna. Hogan har ett starkt stöd av sin premiärminister Enda Kenny som anses ha mycket goda relationer till Jean-Claude Juncker.
Spanien har nominerat sin tidigare jordbruksminister Miguel Arias Canete för kommissionen. Landets premiärminister Mariano Rajoy hade gärna sett Arias Canete som EU:s utrikesrepresentant.
Eftersom denna post nu är besatt, lanseras Arias Canete för andra tunga ansvarsområden. Jordbruket är ett av de tyngsta områdena inom kommissionen.
Juncker började på tisdagen fråga ut de kandidater som har nominerats av medlemsländernas regeringar. I början av nästa vecka ska han presentera fördelningen av portföljerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab