Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
4.9.2014 / SLC
SLC: Landsbygdens företagare får välförtjänt nationell synlighet
Landsbygdens företagare är i fokus under nationella företagardagen som firas den 5.9. Landsbygdens gröna näringar har en stor potential och sysselsätter närmare 400 000 människor genom hela kedjan från produktion och förädling till logistik . Förutom mat, virke och förnybar energi produceras en mångfald av andra produkter och tjänster på landsbygden som skapar mervärde för hela Finland.

Energiproduktionen, livsmedelsförädlingen, hästskötseln och produktionen av Green Care-tjänster är exempel på branscher där landsbygdsföretagsamheten växer och allt fler lantbrukare har verksamhet inom olika branscher. I Kyrkslätt har Annukka och Börje Wikner expanderat från spannmålsodling till naturbete för hästar och kor, maskinentreprenad om vintrarna och hästnäring med ridskola, hyresstall och liten avelsverksamhet. Ridskolan som började med åtta hästar har idag 50 hästar och i hyresstallet har man rum för 15. Ett annat exempel finns i Österbotten där man långt specialiserat sig inom djuruppfödning. Där har 19 producenter med egen gårdsförsäljning tillsammans grundat gemensamt gårdsslakteri Tajma i Pedersöre. Anders och Ann-Katrin Norrback som är delägare i gårdsslakteriet har ekologiska får, odlar allt foder själva och säljer allt kött direkt till konsumenten. Deras tanke är att växa via förädling, att gå med som delägare i gårdsslakteriet var därför ett naturlig steg i utvecklingen av verksamheten.

Nationella företagardagens festseminarium hålls på fredagen 5.9. i Helsingfors och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. kommer att vara på plats och delta i evenemanget. Utöver landsbygdens gröna näringar tas livsmedelssäkerhet, innovationer och bioekonomi upp i festseminarieprogrammet. Festseminariet arrangeras av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK tillsammans med Yrittäjän päivä -stiftelsen.

För mer information:
Antonia Husberg
Informatör/ Tiedottaja
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f./ Ruotsinkielisen maataloustuottajain keskusliitto SLC
+358 9 5860 4624
+358 40 940 1310
antonia.husberg(at)slc.fi
Fredriksgatan 61 A 34, 00100 Helsingfors, Finland
www.slc.fi, www.facebook.com/SLC.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab