Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2014 / Landsbygdens Folk
EU dryftar stöd till mejerisektorn
Enligt kommissionen brottas finländska och baltiska ostproducenter med stora avsättningsproblem. Behovet av stabiliserande stödåtgärder är därför överhängande. På förslag var bland annat kompensationer för lagring av ost, mjölkpulver och smör.
Kommissionen konstaterade att interventionssystemen för smör och mjölkpulver är öppna under perioden maj-september. Möjligen kunde kommissionen helt eller delvis finansiera kostnaderna för lagring mellan tre och sex månader för att förhindra att priserna sjunker.
Kommissionen uppgav att man överväger stöd till privat lagring av skummjölkspulver och smör. Under mötet senaste fredag medgav kommissionen att läget för laktosfria mjölkprodukter ännu var oklar. Informationen har varit knapp från Rysslands sida.
De drabbade medlemsländernas hoppas på snabba stöd, eftersom läget på marknaden är instabilt. Dessutom borde EU bevilja extrastöd till skolmjölksprogrammet. Enligt kommissionen borde länderna öka den egna finansieringen.
Inom köttsektorn är situationen inte lika akut. Grisköttet berörs praktiskt taget inte alls av exportstoppet, eftersom exporten till Ryssland har legat nere redan länge. Priserna är stabila och exporten till Sydostasien har ökat.
Priset på nötkött har stigit de senaste veckorna. En del av exporten har omdirigerats till bland annat Hongkong. Priset på fågelkött har likaså stigit. Denna sektor påverkas inte av den ryska krisen eftersom exporten har flyttats till alternativa marknader.
Expertkommittén samlas på nytt denna veckas fredag för att dryfta marknadsläget inom mejeri- och köttsektorerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab