Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2014 / Landsbygdens Folk
Rysslands importförbud kostar EU fem miljarder euro
Det beräknade miljardbeloppet baserar sig på statistiken över fjolårets export av jordbruksprodukter. Förlusten motsvarar cirka 45 procent av värdet av EU:s jordbruksexport till Ryssland och 4,5 procent av EU:s totala jordbruksexport.
Embargot träffar hela 20 procent av Litauens export av jordbruksprodukter. Motsvarande andel för Finland är 17 procent. Importstoppet motsvarar cirka en tredjedel av Finlands och Litauens ostproduktion.
Också i absoluta tal är Litauen mest illa ute i EU. Enligt beräkningarna kan landets jordbruksexport krympa med 927 miljoner euro på årsbasis. Efter Litauen följer Polen med 841 miljoner euro, Tyskland 595 miljoner euro och Nederländerna med 528 miljoner euro.
Finland är det med avstånd mest utsatta landet när det gäller exporten av smör till Ryssland. Enligt den tyska statistiken exporterar Finland årligen 515.000 ton smör per år till Ryssland. Det motsvarar 16,8 procent av årsproduktionen.
Litauen och Polen lider mest av det fullständiga avbräcket på marknaderna för frukt och grönsaker. I Tyskland och Nederländerna känns förlusterna mest inom animalieproduktionen, d.v.s. kött och mejeriprodukter.
Det tyska jordbruksministeriet beräknar bortfallet inom mejerisektorn på EU-nivå till 1,35 miljarder euro i alla 28 medlemsländer. Inom frukt och grönsaker är motsvarande siffra 1,26 miljarder euro medan köttproduktionen förlorar 1,23 miljarder euro.
Enligt en modell som experter vid det tyska Thünen-institutet har låtit utföra, kan EU:s jordbruksproduktion minska med 0,3 procent på årsbasis till följd av det ryska embargot. Jordbruksinkomsten sjunker med 0,6 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab