Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
29.8.2014 / Landsbygdens Folk
Copa-Cogeca fordrar ytterligare sanktionsstöd
Den europeiska takorganisationen kräver därför särskilda åtgärder, såvitt marknadsläget tillåter. Producenterna föreslår bland annat tidigarelagda utbetalningar av direktstöden och intensifierade säljkampanjer för att öka efterfrågan.
Det vore synnerligen viktigt att finna nya marknader för europeiska produkter i exempelvis Kina eller Mellanöstern.
Nu krävs tilläggsåtgärder som förhindrar att marknaderna råkar utom kontroll med påföljden att ekonomin ytterligare försämras. Det ryska importstoppet har svåra påföljder i flera europeiska länder, påminner generalsekreterare Pekka Pesonen.
Jordbrukarna och kooperativen står redan nu inför svåra utmaningar på grund av knepiga väderförhållanden. Det sista jordbrukarna nu behöver är ett embargo. Konflikten är inte jordbrukets fel. Ändå drabbas jordbrukarna värst av alla, tillägger Pesonen.
Enligt de preliminära beräkningarna kommer den ekonomiska skadan av importstoppet att bli långt större än anslagen i EU:s krisfond med sina 400 miljoner euro. Av denna orsak borde finansieringen av stödåtgärder inte uteslutande begränsas till CAP-medel.
Enligt Pesonen borde också andra fonder tas i användning för ändamålet. Copa-Cogecas presidium och representanter för de nationella producentorganisationerna kommer att dryfta problematiken i Bryssel inför jordbruksministrarnas möte om en vecka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab