Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2014 / Landsbygdens Folk
Ukraina satsar på EU som ny agrarmarknad
Risken är stor att Ryssland framöver stänger gränserna för flera andra produkter som Ukraina ännu exporterar. Exporten av sådana produkter hade senaste år ett värde av 750 miljoner euro.
Enligt AgriSurvey har den ryska livsmedelsmyndigheten Rosselkhoznadzor stoppat de produkter som är mest betydelsefulla för Ukrainas export till Ryssland. Med detta för ögonen borde exportörerna snabbt söka nya marknader.
Först och främst borde företagen bearbeta EU, som redan har öppnat sin marknad för många ukrainska produkter, säger Vitali Kordysj, som är koordinator för mikroekonomisk forskning vid AgroSurvey.
Ukrainas jordbruksminister Igor Schvajka medger att Rysslands agrarmarknad har varit synnerligen lukrativ för landets export. Men Ryssland har förlorat sin attraktivitet som handelsparter på grund av den oberäkneliga handelspolitiken.
Enligt Schvaika är Ukrainas jordbruk i sin tur mindre beroende av importvaror från Ryssland. Ett undantag är mineralgödsel, men regeringen i Kiev tror att Ukraina snart kommer att finna alternativa leverantörer.
För närvarade råder en viss förvirring kring den förväntade spannmålsskörden i Ukraina. Det statliga prognoserna utgår från 63,0 miljoner ton. Jordbruksminister Schvaika har tidigare sagt att fjolårets rekordskörd på 63,1 miljoner ton kommer att överskridas.
Premiärminister Arseni Jatsenjuk har däremot upplyst att spannmålsskörden kan stanna under 55 miljoner ton. Förlusten jämfört med senaste år kan enligt Jatsenjuk stiga till femton procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab