Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2014 / SLC
20 miljoner som kortsiktig första hjälp

I fall handelssanktionerna drar ut på tiden måste regeringen komma till mötes med nya medel, säger SLC-ordförande Holger Falck och verksamhetsledare Johan Åberg. Den summa på 20 miljoner som regeringen kom överens om under torsdagen kan betraktas som en sorts första hjälp, men pengarna kommer inte att räcka långt.
Regeringen kom i den så kallade budgetmanglingen i torsdags överens om att 20 miljoner euro i stödpengar beviljas till jordbruket som ett anslag av engångsnatur i årets andra tilläggsbudget. Det här är en direkt följd av de ryska handelssanktionerna.
När det gäller budgetpropositionen 2015 blev det emellertid inget av jord- och skogsbruksminister Petteri Orpos (saml) förslag om en uppskov av inbesparingarna i jordbruksbudgeten med 55 miljoner euro nästa år jämfört med årets budget.
– Vi måste nöja oss med de 20 miljonerna i årets anslag, sade försvarsminister Carl Haglund, sfp, som deltog i presskonferensen efter budgetmanglingen tillsammans med de övriga partiordförandena.
Det blev inte heller något av det förslag som framförts från producenthåll om att återinföra de förhöjda accisåterbäringarna som var i kraft ännu i fjol. Förhöjningen drogs in i år.
– Men vi lyckades avvärja en förhöjning av energiacciserna på sammanlagt 30 miljoner euro. Jordbruket står visserligen inte för hela summan men nog för en stor del, kommenterar Carl Haglund.
Enligt regeringens eget pressmeddelande beräknas höjningen av skatterna på tobak, sötsaker och energi öka statens skatteinkomster nästa år med sammanlagt 370 miljoner euro.
Ser man på finansministeriets budgetförslag tidigare i augusti hade ministeriet räknat med närmare 400 miljoner.

Mera för bredband i glesbygden

I budgeten för nästa år kom regeringen överens om en förhöjning på 5,5 miljoner euro av anslaget för bredband på glesbygden för att slutföra projektet Bredband för alla. I ministeriernas tidigare förslag i augusti finns ett anslag på 18,5 miljoner euro för nästa år på trafikministeriets förvaltningsområde. På jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde finns en summa på 10 miljoner euro.
Regeringen vill också satsa ytterligare 30 miljoner euro jämfört med vårens rambeslut på bastrafiklederna. I finansministeriet budgetförslag är summan dryga 927 miljoner euro. Utöver det föreslår regeringen ett extra anslag på knappa 50 miljoner för satsningar på vägnätet i årets andra tilläggsbudget.
Däremot blev det ingen förhöjning av anslaget för bidrag till enskilda vägar nästa år. Anslaget för 2015 är nu nere i 3 miljoner, och av den summan kan bara en miljon kan användas för enskilda vägar.
För anläggandet av en ny farled till Örö i Kimitoöns kommun kom regeringen överens om att bevilja 200.000 euro som inte fanns i ministeriernas ursprungliga förslag tidigare den här månaden. Dessutom enades man om 300.000 euro för att reparera färjefästen i Åboland.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab