Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
4.7.2002 / LF
Alla är rätt nöjda med skogsskyddsförslaget
Den s.k. Metsoarbetsgruppens förslag om fredningar och skydd av skogarna i princip söder om Lappland blev mer eller mindre en seger för alla; såväl skogsägare som miljöaktivister. De stridande viljorna hade överraskande långt kommit varandra till mötes, även om miljöorganisationerna inlämnade avvikande åsikt.
Senaste vinter skrämde miljöorganisationerna upp skogsägarna ordentligt med krav på fredning av ett 10-tal procent av södra Finlands skogar. Fortfarande talar man i betänkandet om att 33.000 hektar skog skulle ingå i ett skyddsprogram, men några tvångsfredningar föreslås inte.
- Naturligtvis kan vi inte vara helt nöjda eftersom det inte blev några direkta fredningar, säger Bernt Nordman från Natur och miljö.
- Men betänkandet är ett steg i rätt riktning. Då perioden utgår år 2007 får vi se hur förslaget utfallit och hur mycket man fått tillstånd på frivillig väg. Då kan vi resa nya krav. Skogsindustrin och skogsägarna har nu bollen.
I ett pressmeddelande är Greenpeace aggressivare. Man säger att Metsobetänkandet går skogsindustrins intressen framom skogsskyddet och biologiska mångfalden.
Helt nöjd med betänkandet var SLC:s representant i arbetsgruppen Henrika Husberg, även om det för skogsägarna finns risk för problem.
- Det bästa var att vi kunde gå in för frivillig fredning. Bra är det också att vi nu får tid för att se vad de nuvarande åtgärderna leder till och hur redan fredade områden blir skötta.
Också miljöminister Jouni Backman uttryckte tillfredsställelse då han på tisdagen tog emot Metsobetänkandet. Han lovade att föredra det för regeringen i oktober och att vissa åtgärder, som inte kräver anslag, genast vidtas. Bl.a. ska man inleda med pilotprojekt som försök med det snaraste.
Hela programmet med såväl inköp av fredningsskog, utbildning för skötsel av fredningsskogar, avtal om naturvårdsskogar, forskning av biotoper m.m. kommer att kräva drygt 61 miljoner euro. Man räknar med mera EU-pengar och att få in donationer från enskilda.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab