Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2014 / Landsbygdens Folk
Kännbara budgetnedskärningar men inga nya chocker
De budgetförslag som nu presenterades av dels finansministeriet och dels av jord- och skogsbruksministeriet är nästan identiska. I de sammanlagda stöden och ersättningarna direkt till jord- och skogsbruket blir det enligt budgetförslagen från båda ministerierna kännbara sänkningar, även om några av dem kan förklaras med omrockeringar.
Det nationella stödet sänks drastiskt, från dryga 499 miljoner euro till knappa 323 miljoner. En del av minskningen, dryga 32 miljoner, beror på en kraftig sänkning av det nationella stödet i södra Finland. Stöd till idisslare samt till olje- och proteingrödor, råg och sockerbeta, stärkelsepotatis och frilandsgrönsaker betalas från och med nästa år ut som produktionsbundet CAP-stöd. Pengarna till det stödet kommer alltså från EU.
Man ska dock minnas att det sammanlagda CAP-stödet inte ökar. Man ser redan i budgetförslaget att anslaget från EU blir 531 miljoner nästa år, det vill säga bara 1 miljon större än i år.
Också det nordliga stödet får mindre pengar nästa år, sänkningen är 22,4 miljoner euro.
Den största minskningen i det nationella stödet beror i alla fall på att LFA-stödets nationella tilläggsdel tas bort från momentet. I stället kommer den nationella tilläggsdelen att ingå som en helt nationellt finansierad del av själva LFA-stödet, som stiger från knappa 423 miljoner euro till närmare 552 miljoner.
Miljöersättningarna till jordbrukarna minskar med närmare 37 miljoner netto jämfört med det nuvarande miljöstödet och är nästa år nere i cirka 278 miljoner.
Stödet till ekologisk odling får en egen summa på knappa 49 miljoner euro. Stödet till djuromsorg stiger från 52,3 till närmare 65 miljoner euro.
På skogssidan noterar man bland annat en minskning i medlen för energistöd till klenvirke på 15 miljoner euro. Det heter dock att medel på cirka 10 miljoner euro torde bli över från i år och att de kan användas nästa år. Således skulle det samlade beloppet bli 17 miljoner euro nästa år. Det är i vilket fall som helst en minskning jämfört med årets 20 miljoner.
Medlen för skogsförbättringar minskar med 8 miljoner euro till litet på 51 miljoner nästa år.
Därutöver har vi de "vanliga" beskärningarna i anslagen för exempelvis rådgivningen och 4H. I år har ministerierna tänkt sig att rådgivningen ska klara sig nästa år med ett bidrag på 6,168 miljoner euro. Så föreslog regeringen också i budgetförslaget för i år, men riksdagen höjde anslaget med 900.000 euro.
Riksdagen höjde också anslaget för 4H-verksamheten i årets budget jämfört med regeringens förslag. Höjningen var 400.000 euro till 4,22 miljoner. Nu försöker sig ministerierna på en motsvarande nedskärning i budgetförslaget för 2015.
Riksdagen förde även in en summa på 100.000 euro till Finlands yrkesfiskarförbund i årets budget. Nu har momentet ändrats och finns i kapitlet för naturresurser, men anslaget till yrkesfiskarförbundet är likväl borta.
Dessutom har stödet till vattenförsörjning och skydd mot översvämningar minskats med en miljon till 11,879 miljoner euro. Inför årets budget höjde riksdagen anslaget med 800.000 euro.
I budgetförslaget för nästa år finns det nu ett anslag på 22 miljoner euro för start- och investeringsstöd i kapitlet för landsbygdens utveckling. Det handlar om bidrag enligt det kommande landsbygdsutvecklingsprogrammet. Det finns möjlighet att bevilja bidrag på upp till 88 miljoner, men man räknar med att 22 miljoner går åt nästa år och att resten fördelar sig på åren 2016-2018. Av beloppet räknar man med att 16 miljoner går åt till startstöd och 72 miljoner till investeringsbidrag.
Av nästa års föreslagna anslag på 22 miljoner euro skulle EU stå för litet på 9 miljoner och Finland för närmare 13 miljoner. I räntestöd föreslås nästa år knappa 33 miljoner euro.
Utöver de här pengarna betalar gårdsbrukets utvecklingsfond fortfarande ut stöd som beviljats före 2015, men fonden beviljar inte nya stöd nästa år.
Slutsumman för hela förvaltningsområdet är kring 12 miljoner mindre än i årets budget. Här finns också en del inbesparingar som i det närmaste berör ministeriets och ämbetsverkens egna kostnader.
Ser man på de anslag som faller inom regeringens så kallade budgetramar så är det meningen att summan inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde minskar nästa år med 55 miljoner euro till 1.725 miljoner som en följd av inbesparingar. De här 55 miljonerna drabbar i första hand stöden till näringen, i praktiken de nationella stöden.
Nu har i alla fall jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo (saml) gått ut med ett förslag om att skjuta upp inbesparingarna som en följd av det läge som de ryska importsanktionerna gett upphov till. Stödet måste i så fall fördelas som så kallat de minimis stöd åtminstone i södra Finland.
På finansministeriets förvaltningsområde noteras att summan för accisåterbäringar till jordbruket beskärs med 22 miljoner euro från 50 till 28 miljoner euro.
Under förra veckans torsdag gick det emellertid också ett rykte om att återinföra de förhöjda accisåterbäringarna för jordbruket ännu i år, men budgetförslaget utgår nog än så länge från att förhöjningarna är borta.
Eftersom återbäringarna betalas ut året efter är det också då som ändringarna syns i budgeten. Hur det går med återbäringarna klarnar i bästa fall under regeringens budgetmangling senare denna månad.
Inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde har bidraget till enskilda vägar nu skurits ner till 3 miljoner euro. I fjol försökte regeringen sig på ett anslag på 5 miljoner, varav 2 miljoner skulle användas för användning och underhåll av färjor.
Så har ministerierna tänkt sig också i år, vilket skulle betyda att 1 miljon blir över för vägbidrag. Inför årets budget höjde riksdagen anslaget med 3 miljoner till 8 miljoner euro.
Anslaget för avbytare inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde minskar med dryga 15 miljoner euro. Ministeriet motiverar helt enkelt beskärningen med vilka summor som gått åt under tidigare år.
Regeringen har också för avsikt att lämna ett lagförslag till riksdagen som skulle innebära en minskning av kostnaderna för avbytarverksamheten med 5 miljoner euro nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab