Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
15.8.2014 / Landsbygdens Folk
Finansministern drog tillbaka nya beskärningar i jordbruksbudgeten
I vårt land är det speciellt Valio som drabbas. Exporten upphörde omedelbart, men jag utgår från att Valio och andra drabbade företag har klara strategier för hur de ska gå vidare.
Läget underlättas inte av att Rysslands importförbud drabbar en hel del företag i Europa och speciellt vårt närområde. De här företagen söker självfallet nya marknader för sina produkter.
Att få igång livsmedelsexport från vårt land till helt nya exportländer lyckas heller inte på en kort tid, redan formaliteterna sätter käppar i hjulet. Livsmedelsproducenterna är de som får lida som en följd av sanktionerna.
Att Ryssland tog beslut om livsmedelsimporten just förra veckans torsdag är det enda positiva i sammanhanget. Sent samma dags eftermiddag fick finans- och de övriga ministeriernas budgetförslag för år 2015 offentlighet.
Enligt tillförlitliga källor hade finansminister Antti Rinne (sdp) ännu under onsdagen planer på att skära ytterligare 35 miljoner euro i jordbruksstöden. Det var alltså sådana pengar som regeringspartierna inte hade kommit överens om tidigare. I det läge som de ryska sanktionerna ledde till under torsdagen förstod finansministern dock att ta tillbaka tilläggsnedskärningarna.
Å andra sidan föreslogs inga nya pengar för att lindra de ekonomiska förluster som tyvärr kommer att drabba jordbruket överlag.
Samma torsdag kväll kallade jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo (saml) SLC, MTK och Livsmedelsindustriförbundet till en lägesöversikt. Här kom det fram att EU-kommissionen och EU:s jordbruksministerråd kommer att utreda hur EU:s krisfond på drygt 430 miljoner euro kunde användas för att underlätta producenternas ekonomiska läge då producentpriserna förväntas sjunka.
Med kännedom om hur långsamt EU:s hjul rullar skulle jag vara positivt överraskad om krisfonden överlag kommer till hjälp under det år som importförbudet är i kraft.
Trots att Rysslandsexporten av de varor som är i förbud från vårt land är i storleksklassen 300 miljoner per år motsvarar det inte mer än 6 procent av EU-ländernas totala livsmedelsexport till Ryssland. Som bäst torde därför vårt land kunna räkna med ett tiotal miljoner från EU:s krisfond om den öppnas.
Jord- och skogsbruksminister Orpo berättade vidare att ministeriet vid budgetförhandlingarna i slutet av månaden kommer att föreslå ett uppskov med ett år av tidigare beslut om nedskärningar i jordbruksstöden på 55 miljoner euro.
En annan bra åtgärd skulle vara att hålla accisåterbäringarna till jordbruket på minst årets nivå. Återbäringen riktas väl till olika produktionsgrenar inom näringen. Utan en lagändring sjunker återbäringen betydligt 2015.
Vi hoppas att hela regeringen inser jordbrukets ekonomiska läge och kommer emot med medel som åtminstone delvis måste utbetalas enligt reglerna för det så kallade de minimis stödet, högst 15.000 euro per gård under en löpande treårsperiod.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab