Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2014 / Landsbygdens Folk
Följderna av Rysslandssanktionerna allvarliga
- Valio tar en stor smäll, kanske ett av de mest drabbade företagen i Europa. Vi anser ju att de finländska mjölkbönderna inte kan drabbas av en så stor del av sanktionsproblemen.
Valio har redan aviserat samarbetsförhandlingar med motiveringen att Valios andel av den nu förbjudna införseln till Ryssland är 85 procent eller motsvarande 242 miljoner euro. Enligt Valio är t.ex. Tysklands totala mejeriexport till Ryssland, som ifjol motsvarade ungefär 165 miljoner euro, avsevärt mindre än Valios förlust som enskilt bolag. Uppsägningsvarningen gäller nu för fabrikerna i Seinäjoki, Haapavesi och Vanda.
- Vi måste snabbt få fram lösningar, betonar Österberg.
- Det finns nya marknader, men det går ju inte så snabbt. Däremot så ser vi nog ganska snart en sänkning i producentpriset. Sedan är det ju alla tänkbara krisfonder som kunde användas, men det täcker inte på långt när förlusterna.
Valio väntas meddela om prispolitiken i slutet av augusti. Risken är att Valio omgående sänker producentpriset, vilket man redan har varnat för.
- Det ännu för tidigt att säga, menar Mikael Österberg, men det kommer ganska snabbt emot.
- Egentligen har jag svårt att tro att vi kan uppskatta vad som är marknadssituationen just nu.
Österberg påminner om att slopandet av kvoterna träder i kraft från och med sista mars nästa år.
- Vissa europeiska mjölkländer har förberett sig och ökat produktionen. Så det är ytterligare en press på marknaden som rör till situationen.
Pellervos ekonomiska forskningsinstitut har signalerat att importstoppet leder till en totaleffekt om 100 miljoner euro i förlust i mjölkförädlingen, vilket skulle orsaka en sänkning i producentpriset om ungefär tio procent. Istället för ost och smör blir det frågan om att producera mjölkpulver och industrismör.
- Men det är upp till finländarna att rädda livsmedelsproduktionen och hålla pengarna inom landet, betonar Mikael Österberg.
- Ifjol utgjorde importerad ost hälften av den inhemska konsumtionen och importerad yoghurt 28 procent. Där är verkligen marknader att erövra! Det måste bli en större andel inhemsk konsumtion.
Frågan om vad som kan göras för att stöda en bransch i kris lyftes fram redan förra torsdagen vid ett möte vid Jord- och skogsbruksministeriet. Ministeriet arbetar för att EU:s krisfond ska tillämpas.
- Minister Orpo har tagit fram det flera gånger, kommenterar riksdagsledamot Mats Nylund.
- Fonden kom ju till efter den så kallade mjölkkrisen i EU i och med att kvoterna ska slopas och interventionspriset körts ned.
Fonden består av 430 miljoner euro på EU-nivå.
- Om inte krisfonden kan användas nu, så när skulle den användas då? menar Nylund.
- Även de länder som inte har Rysslandsexport drabbas direkt då utbudet på marknaden ökar. Finland berörs mera och så skulle det ha varit om det gällt vilken bransch som helst.
Riksdagens jordbruksutskott hade sammankallats till slutet av veckan. Från regeringshåll har man föreslagit pengar till ett exportprogram för livsmedel i den kommande andra tilläggsbudgeten för 2014. Finansministeriet påskyndar nu exportprogrammet.
- Rysslands importbegränsningar kommer att ha betydande konsekvenser för den finländska livsmedelsindustrin, tillstår finansminister Antti Rinne.
Syftet är att utvidga marknaderna för livsmedelsexporten.
- Då värdet av rubeln rasade i slutet av 1990-talet och den ryska importen minskade, lyckades den finländska livsmedelsindustrin utvidga sina marknader i Östersjöområdet, säger Rinne, som hoppas på export till Asien och till europeiska länder.
Däremot är den internationella livsmedelsmarknaden mycket mera komplicerad än så. Mejeriexporten till Ryssland kommer att övertas av nyzeeländsk export och enligt uppgift kommer mejeriprodukter även att importeras till Ryssland från Turkiet i fortsättningen.
Vad gäller köttmarknaden är det ökad rysk import från Sydamerika, en utveckling som redan var igång, som gäller. På grönsakssidan är Kina en ledande exportör av t.ex. tomater.
Inom den finländska grönsakssektorn befarar man konsekvenserna av importförbudet i och med att stora partier andra grönsaker som producerats för Rysslandsmarknaden söker sig till andra områden.
- På växthussidan har vi inte export till Ryssland, påpekar Bo Linde på ÖSP.
- Men vi har export av frilandsgrönsaker, som t.ex. kål.
Det råder stor osäkerhet gällande konsekvenserna, särskilt då man inte vet om importförbudet gäller för ett år, som den ryska regeringen uppgav förra torsdagen, eller om det blir frågan om en längre tidsperiod.
- Den indirekta följden är att alla mängder grönsaker som producerats för Rysslandsmarknaden säkert söker sig till andra områden, konstaterar Linde.
- Bland annat Kesko gör redan kampanj för polska tomater…

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab