Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2014 / Landsbygdens Folk
Brasilien jublar över ryska matsanktioner
Brasilien kämpar med akuta ekonomiska problem. Den snabba tillväxten har stagnerat och samtalen om ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur går trögt. Nu har plötsligt Ryssland dykt upp som lukrativ handelspartner för brasilianska livsmedel.
Då Ryssland förra veckan tillkännagav sitt livsmedelsembargo mot EU, USA och några andra länder, meddelade landets livsmedelsmyndighet att Ryssland har avlägsnat de tillfälliga begränsningarna för 80 brasilianska företag att exportera livsmedel till Ryssland. Ryssland ska framöver importera mer kött och andra livsmedel från Sydamerika, framhöll Rosselkhoznadzor.
Ryssland och Brasilien har de senaste tre åren fört mödosamma förhandlingar om kvoter och sanitära bestämmelser utan större resultat. Enligt Brasiliens jordbruksminister Neri Geller har vinden plötsligt vänt.
Brasilien ska omedelbart börja leverera 150.000 ton fågelkött till Ryssland som ersättning för de förbjudna kycklingbenen från USA. Enligt de brasilianska myndigheterna har landets uppfödare möjlighet att exportera utan att den inhemska försörjningen blir lidande.
Däremot måste Ryssland ännu ge sig till tåls med leveranserna av griskött. Producenterna måste först höja kapaciteten. Brasilien levererade redan i fjol 60.000 ton griskött till Ryssland. Målet är en årlig kvot på 150.000 ton.
Den ryska veterinärmyndighetens chef Sergej Dankvert har också erbjudit andra sydamerikanska länder, bland dem Ecuador, Chile och Argentina, lukrativa kontrakt för att intensifiera sin livsmedelsexport till Ryssland. På önskelistan står bland annat fisk, skaldjur, mejeriprodukter, frukt och grönsaker. Ryssland skulle gärna importera blommor från Ecuador, skriver Rosselkhoznadzor i ett pressmeddelande.
Livsmedelsförsörjningen från de nya partnerländerna förutsätter en separat organisation med egna logistikcentrum, eftersom inga europeiska mellanhänder är tillåtna.
Enligt pressmeddelandet har Dankvert redan förhandlat med Argentinas ambassadör Pablo Anselmo Tettemantti om en omfattande import av argentinskt nötkött och exklusiva livsmedel för restauranger.
Det argentinska intresset för snabba leveranser uppges vara stort. Ett möte mellan ryska importörer och argentinska exportföretag ska enligt Rosselkhoznadzor äga rum i medlet av september.
Rysslands förfrågan kommer lägligt för det krisdrabbade Argentina. Regeringen i Buenos Aires tillägger att Argentina på begäran också kan öka sin export av soja och mjölkprodukter till Ryssland.
Enligt sydamerikanska medier vill Brasilien och Argentina smida medan järnet är varmt. De ryska sanktionerna mot EU är begränsade till ett år. Länderna försöker dra nytta av situationen för att utvidga och förankra sina marknadsandelar i Ryssland.
Rosselkhoznadzor undersöker dessutom möjligheterna att importera livsmedel från bland annat Sydafrika, Sydkorea och Turkiet. Kineserna uppges vara intresserade att exportera äpplen till Ryssland.
EU-kommissionen har varnat stora agrarexportörer som Kina och Brasilien att utnyttja läget till sin fördel. Ny export till Ryssland för att kompensera bortfallet av EU-produkter kan inte rättfärdigas politiskt, lyder budskapet från Bryssel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab