Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
4.7.2002 / LF
Finlands CAP-areal överskrids även i år
Utgående från den statistik Tike nyligen presenterade över användningen av åkermarken ser det t.o.m. ut som om överskridningen skulle bli större än i fjol. I fjol ledde överskridningen till att CAP-stödet beskars med cirka tre procent.
Hur stor överskridningen blir i år beror på CAP-ensilagearealen vilken blir klar först i augusti. Men man kan preliminärt räkna med att den totala CAP-arealen överskrids så pass mycket att beskärningen kan uppgå till 3-6 procent.
Finlands CAP-areal uppgår till 1.591.500 ha varav 200.000 ha utgör CAP-ensilageareal. Om CAP-ensilagearealen blir mindre än beräknat klarar man sig med en mindre beskärning.
På basen av de uppgifter som för tillfället är tillgängliga kan man räkna med att CAP-stödet beskärs med 10-15 euro per hektar. Enligt Tikes statistik har spannmålsarealen i år ökat med ca 47.000 ha varav brödsädesarealen med ca 30.000 ha. Sedan inträdet i EU har spannmålsarealen ökat med ca 25 procent medan vallarealen minskat med ca 15 procent.
Då Finland blev medlem i EU utgick man allmänt ifrån att den basareal som Finland fick för CAP-stödet väl skulle räcka till. Men redan i fjol överskreds arealen. Ökningen av CAP-arealen beror närmast på att obrukad åker på nytt tas i användning och på att det nyröjs en hel del åkermark.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab