Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.8.2014 / Landsbygdens Folk
Ryssland inför agrarsanktioner mot västländer
De ryska importörerna vill kompensera bortfallet av importen med inhemska produkter samt import av jordbruksprodukter och livsmedel från bland annat Sydamerika.
Enligt nyhetsbyråerna förhandlar representanter för regeringen om ett intensifierat samarbete inom livsmedelshandeln med Brasilien, Ecuador, Chile och Argentina. Ryssland siktar särskilt på att öka importen av kött- och mjölkprodukter från Brasilien.
De gällande inskränkningarna för import av livsmedel från Brasilien har enligt uppgift hävts. Brasilianska exportörer har förklarat sig beredda att genast exportera 150.000 ton fågelkött till Ryssland.
Ryssland stoppade redan förra veckan importen av frukt och grönsaker från Polen. Embargot slår hårt mot Polen, eftersom landet är världens största exportör av äpplen. Ryssland är den viktigaste importören av polska äpplen.
På onsdagen förbjöd Ryssland också importen av boskap, färskt kött och andra köttprodukter från Rumänien. Förbudet motiveras med försiktighetsåtgärder i samband med BSE.
Dessutom har Ryssland förbjudit importen av levande boskap från delar av Italien, Grekland och Bulgarien. Åtgärden motiveras av förekomsten av blåtunga i de aktuella regionerna.
Enligt den officiella statistiken har Ryssland de senaste åren importerat omkring en tredjedel av sina livsmedel från utlandet. År 2013 importerade Ryssland livsmedel för 11,8 miljarder euro från EU och från USA för cirka en miljard euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab