Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.8.2014 / Landsbygdens Folk
Mercosur enades om förslag till EU
Nu har de landsvisa kraven jämkats samman i ett gemensamt anbud. Senaste torsdag lyckades ländernas delegationer formulera ett dokument efter förhandlingar långt in på natten.
EU-kommissionen har otåligt väntat på att mercosurländerna ska samla leden. Det är känt att kommissionens ordförande José Manuel Barroso gärna skulle underteckna ett handelsavtal innan han avgår från sin post i höst.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel pressar också på ett avtal. Bakom Merkel står den tyska bilindustrin, som hoppas på en ökad export till den sydamerikanska marknaden om handeln avregleras.
Handelsavtalet siktar på att sänka tullarna för exporten av europeiska industriprodukter och tjänster till Mercosur. I gengäld vill Mercosur exportera mer jordbruksprodukter, i synnerhet kött, till EU.
Men först måste kommissionen och Mercosur komma överens om en tidpunkt då respektive förslag ska utbytas. Detta kan dröja, eftersom EU-institutionernas semesterperiod inleddes i augusti.
Sedan ska EU:s förhandlare granska det sydamerikanska förslaget, varefter en kompromiss borde manglas fram med Mercosur. Slutligen ska EU:s medlemsländer rösta om ett eventuellt avtal.
Trots alla bemödanden har tvivlen ökat att avtalet ska realiseras mellan EU och Mercosur i sin helhet. De ekonomiska problemen hopar sig i Sydamerika och särskilt i mercosurgruppens nuvarande ordförandeland Argentina.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab