Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.8.2014 / Landsbygdens Folk
Indien stjälpte nya WTO-rundan
Under ministerkonferensen i Bali i december förra året lyckades medlemsländerna bryta den onda cirkeln av ständigt strandade toppmöten. Handelsministrarna beslutade att WTO-processen ska fortsätta efter flera års paus.
Man kom överens om det så kallade Balipaketet, som är ett slags miniavtal om förenklade handelsprocedurer. Efter detta skulle WTO arbeta vidare i riktning mot ett multilateralt handelsavtal, som har hägrat sedan Doharundan inleddes år 2001.
Balidokumentet skulle enligt planerna undertecknas senaste torsdag. Men Indien drog ur stöpseln och vägrade att godkänna uppgörelsen med stöd av en handfull små WTO-länder. Eftersom WTO-besluten måste bygga på konsensus förföll hela avtalet, till förtvivlan för världshandelsorganisationens nya generaldirektör Roberto Azevêdo och de samlade handelsdiplomaterna.
– Vi fann ingen utväg för att överbrygga klyftan, sade en besviken Azevêdo efter mötet med representanter för de 160 medlemsländerna. Enligt WTO kunde avtalet stimulera världsekonomin med 1.000 miljarder dollar till gagn för både fattiga och rika länder.
Indien krävde att landet också i fortsättningen ska få subventionera baslivsmedel. Det ville de övriga medlemsländerna inte gå med på. Då avtalstexten förhandlades fram i Bali förra året, satt en annan indisk regering vid rodret. Denna regering accepterade avtalstexten efter löfte om att Indien skulle få fortsätta med sitt livsmedelsprogram fram till 2017.
I maj detta år tillträdde en ny regering som inte var beredd att acceptera den bakre gränsen. Som ett villkor för att underteckna avtalet krävde Indien garantier att få fortsätta med sina subventioner, fastän de skulle bryta mot landets WTO-åtaganden.
Den indiska premiärministern Narendra Modi hänvisar till att miljoner fattiga människor i Indien måste hungra om staten inte får subventionera livsmedel till folket. Inget annat land anses ha så många undernärda barn som Indien. Regeringen försöker lösa problemet genom att köpa upp spannmål hos odlarna till priser som överstiger marknadspriset.
Spannmålen fördelas gratis eller till ett lågt pris till befolkningen. De indiska skoleleverna tilldelas också gratis skolmat som en följd av programmet. Inom WTO har man visat förståelse för åtgärderna.
Men flera WTO-länder anklagar samtidigt den indiska regeringen för populism. Kritikerna anser att Indien använder hungern som en förevändning att stöda sitt jordbruk och ge farmarna konkurrensfördelar gentemot jordbrukare i andra länder i regionen.
Indiens regering ger industriländerna skulden för misslyckandet i Genève. Enligt handelsminister Nirmala Sitharaman var avregleringen av handeln det enda som intresserade industriländerna. Ingen ville diskutera matprogrammet.
Det är orätt av WTO att beteckna mathjälp som en handelsstörande subvention, framhöll Sitharaman på tisdagen i ett tal inför Indiens parlament.
Enligt Nalin Kohli, talesman för regeringspartiet BJP, låter sig Indien inte rubbas av eventuella handelssanktioner. Regeringen måste i första hand beakta det egna landets intressen. WTO kommer i andra hand, sade Kohli enligt nyhetsbyrån Bloomberg.
WTO-ländernas representanter ska samlas på nytt i september för att dryfta läget. Enligt Bloomberg diskuteras en option som går ut på att fortsätta processen utan Indien.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab