Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.8.2014 / Landsbygdens Folk
Extrema värmen pressar odlare och grödor
Lökodlaren Kenneth Knahpe i Jomala Önningeby säger att det med tiden kan blir kris för odlare som inte själva har möjlighet att lagra sin lök.
– Men vi hoppas att Trädgårdshallen från nästa vecka ska börja ta emot rödlök, säger han optimistiskt.
Kenneth Knahpe har just i år tagit över hemgården och odlar nu förutom spannmål lök på en knapp hektar. Förra veckan snoppade han med familjens och en grannes hjälp lök från ungefär halva odlingen, men den här veckan hade ÅTH alltså tvingats sluta ta emot gullök.
Ålands Trädgårdshalls vd Tord Sarling konstaterar att det är ”lite tufft just nu” med det extrema vädret. De regnskurar som kommit emellanåt har inte alls räckt till och alla odlare har inte möjlighet till konstbevattning. Och också för dem som kan bevattna har det blivit jobbigt.
– Det sliter hårt på odlarna när man fyra-fem veckor i sträck ska vara uppe och vattna var och varannan natt. Det betyder extraarbete för odlarna samtidigt som skörden blir mindre. Men odlarna är ”härdade” som Tord Sarling uttrycker saken.
Odlingschefen Christer Clemes vid chipsfabriken i Saltvik Haraldsby beskriver läget för chipspotatisens del som ”lite blandat”.
– På många ställen är det torrt även om det emellanåt kommit lokala regnskurar. Vissa odlingar håller på att vissna ner helt och hållet.
Omkring 40 procent av de åländska potatisodlarna har möjlighet till konstbevattning och för dem innebär torkan förstås inte samma stora problem.
– Men vi får se vad som händer och om det senare blir kvalitetsproblem ifall det börjar komma mycket vatten, säger Clemes.
Liksom Kenneth Knahpe konstaterar Ålands Producentförbunds vikarierande vd Henry Lindström att den långvariga värmen ”driver på mognaden” med risk för att spannmålen blir brådmogen. Mindre storlek på sädeskärnorna innebär mindre skörd och dessutom kan det bli kvalitetsavdrag på priset.
Lindström betecknar läget som ”bekymmersamt” för grönsaks- och potatisodlare som inte har möjlighet att bevattna, eftersom det under värmeböljan har regnat mycket lite och med stora lokala skillnader.
– Västra Åland har kanske fått lite mera regn än resten av Åland. Men under en het sommardag dag kan avdunstningen bli 6-7 millimeter och det ska regna ganska mycket för att komma upp till 1 millimeters nederbörd, påpekar Henry Lindström.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab