Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
4.7.2002 / LF
Stort intresse för avbytarenkät
- Glädjande många har svarat på den enkät som vi sände ut för att reda ut vilket behovet av avbytare är bland pälsdjursfarmarna och växthusodlarna. Vi sände ut en förfrågan till 1.423 företag och hela 932 har svarat. En svarsprocent på 65,5 kan vi inte annat än vara nöjda med.
På det sättet summerar projektledaren Camilla Bäckman läget just nu för förundersökningsprojektet om avbytarsystem. Förfrågningar sändes ut till de svenskösterbottniska växthusodlarna och pälsdjursfarmarna i slutet av maj.
- Farmarna och växthusodlarna har faktiskt skrivit rikligt med kommentarer. Många vill följa samma avbytarsystem som jordbrukarna har. Andra anser att man kan betala samma som man betalar inom branschen överlag.
Hur mycket de kan tänka sig att betala i exakta belopp är oftast inte utskrivet.
En fråga som så gott som alla har svarat på är om de är oroliga för något inför framtiden för den egna branschens del.
- Växthusodlarna är oroliga för lönsamheten, priset på grönsaker och oljepriset. Paprikaodlarna är väldigt oroade för hur det skall gå för den grödan överlag i fortsättningen.
- Dessutom är en del av växthusodlarna oroliga för att det skall byggas så stora anläggningar att de små företagarna slås ut.
Pälsdjursfarmarna känner oro för om näringen som sådan kan fortsätta i framtiden.
- De känner osäkerhet huruvida de skall göra några satsningar i näringen eller inte när man inte vet om man får fortsätta med farmningen. EU:s bestämmelser och miljökrav upplevs som ett bekymmer. Det kan vara fråga om mer eller mindre rimliga krav som till exempel simbassänger för mink. Flera nämner också pälsdjursaktivister som ett orosmoment.
Camilla säger att det nog framkommer att det finns ett behov av avbytare bland en del av farmarna och växthusodlarna.
- Några av dem har släkt eller vänner som ställer upp som avbytare. Men det finns också de i båda grupperna som säger att de måste utföra sina arbetssysslor hur sjuka de än är. Det känns ganska skrämmande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab