Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.8.2014 / Landsbygdens Folk
Nya fall av svinpest i både EU och Ryssland
Nya utbrott har också diagnosticerats i små besättningar. EU-kommissionen har skickat ett veterinärteam till Litauen för att bistå de lokala myndigheterna. Smittan misstänks ha spridits med grönfoder.
I Polen upptäcktes nyligen de första fallen av afrikansk svinpest hos tamgrisar. Enligt veterinärmyndigheterna i Warszawa grävde grisarnas ägare ner kadavren utan att genast anmäla fallen till myndigheterna.
Det dröjde till senaste vecka innan experter anlände till platsen för att ta hand om de döda djuren och förstöra dem. De nuvarande säkerhetszonerna har emellertid inte ändrats i Polen. I både Polen och Litauen har den preventiva avskjutningen av vildsvin förstärkts.
EU:s experter utgår från att svinpesten har nått Litauen och Polen via Vitryssland. Själva smittan härstammar sannolikt från Ryssland där ständigt nya fall rapporteras, såväl hos vildsvin som tamsvin.
I medlet av juli bekräftade den ryska veterinärmyndigheten Rosselkhoznadzor ett nytt utbrott i en stor svingård i provinsen Voronesch, som är belägen ungefär mitt i den europeiska delen av Ryssland. Enligt Rosselkhoznadzor måste nästan 20.000 grisar avlivas.
Sedan början av juli har smittohärdar också påträffats i provinserna Pskov, Smolensk, Kaluga och Novgorod, mest hos vildsvin och tamsvin i små besättningar. Men också en stor anläggning har drabbats.
I den ryska enklaven Kaliningrad som gränsar till både Polen och Litauen har myndigheterna tidigare aviserat avskjutningar av omkring 5.000 vildsvin. Avsikten var att decimera vildsvinsstammen med 90 procent.
Aktionen stoppades emellertid av Rysslands ministerium för naturskydd då endast hälften av djuren hade skjutits. I Kaliningrad rapporterades svinpest redan under vintern hos både vildsvin och tamsvin.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab