Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
1.8.2014 / Landsbygdens Folk
Nordzucker satsar på sockerrör i Afrika
Nordzucker är Europas näststörsta sockerkoncern, som via sitt nordiska dotterbolag Nordic Sugar också äger Sucros i Säkylä. Enligt koncernchefen Hartwig Fuchs måste Nordzucker föregå avregleringen genom att gå mer offensivt ut på världsmarknaden.
Han konstaterar att världsmarknadens inflytande på EU:s sockerproduktion redan börjar märkas. Pressen på sockrets prisnivå har tilltagit och situationen kommer knappast att lätta under de närmaste åren.
Nordzucker måste reagera snabbare och förbättra konkurrenskraften, framhåller Fuchs. Detta förutsätter effektiva strukturer. För att klara sig måste man vara på plats i attraktiva tillväxtregioner där efterfrågan ökar och utvecklas.
Den europeiska sockerkoncernen umgås bland annat med planer att etablera sig i Asien och regionen söder om Sahara. Nordzucker kan tänka sig att bygga en ny sockerfabrik i Zambia, Tanzania eller Kenya.
De mest konkreta planerna gäller Zambia, där ett företag med 9.500 hektar mark kan bli aktuellt som projektpartner. Tanken är att företaget skulle odla hälften av den nödvändiga produktionsarealen. Resten av sockerrören skulle levereras av lokala småbönder.
Enligt Nordzuckers styrelseordförande Hans-Christian Koehler handlar det inte om landgrabbing. Projektet ska genomföras i samarbete med en icke-regeringsorganisation. Internationella standarder för personal och miljö ska upprätthållas.
Koehler försäkrar att fabriken endast ska producera socker för den lokala marknaden. Produktionen konkurrerar inte med den europeiska betodlingen, som kommer att upprätthållas på minst samma nivå som tidigare.
Enligt Hartwig Fuchs kommer innovationer inom betodling med högre avkastning och en hållbar produktion att spela en större roll än tidigare.
Nordzucker satsar på sina välutrustade fabriker i hela Europa och kommer också i fortsättningen att investera i högre produktivitet, lågenergilösningar, miljöskydd och lagerkapacitet, försäkrar Fuchs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab