Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
4.7.2002 / LF
EU återkräver 210 miljoner euro
EU-kommissionen återkräver närmare 210 miljoner euro av medlemsstaterna. Pengarna har utbetalats på felaktiga grunder för olika slags lantbruksstöd. Orsaken är bristande kontroller eller bedrägerier i de enskilda länderna.
Den värsta syndaren är Grekland, som står för hälften av de stöd som EU nu återkallar. Grekerna måste betala 103,5 miljoner euro till EU-kommissionen på grund av otillfredsställande kontroller inom åkerodlingen.
Av Italien återkräver EU drygt 40 miljoner euro, främst på grund av oegentligheter inom olivoljesektorn och odlingen av frukt och grönsaker. Dessutom har italienarna försummat betalningsfrister och sålt lagertillgångar utan att gottskriva EU:s garantifonder.
Holland får betala drygt 20 miljoner euro på grund av bristande kontroller i samband med fjolårets mul- och klövsjukeepidemi.
Tyskland, Österrike och Danmark är de enda länder som har handlat fullt korrekt. Följaktligen får de hålla de utbetalade EU-medlen. Små felaktigheter noteras för Sverige och Finland. Sverige har betalat två miljoner euro i felaktiga arealpremier och Finland 0,2 miljoner euro.
Kommissionen baserar sitt aktuella beslut på kontroller i medlemsländerna, som har ansvaret för utbetalningarna. EU genomför fortlöpande kontroller på ort och ställe. På basen av resultaten fattar kommissionen beslut om återbetalningar. Två nya omgångar är att vänta ännu detta år.
Enligt lantbrukskommissionär Franz Fischler vill komissionen säkerställa att EU-stöden används för sitt rätta ändamål. Det är kommissionens plikt gentemot de europeiska skattebetalarna att se till att deras pengar används korrekt, säger kommissionären.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab