Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.7.2014 / Landsbygdens Folk
EU-länderna förblev oense om mjölkböter
Länderna befarar mycket höga straffavgifter på upp till flera hundra miljoner euro. De anser att böter i denna storleksklass är oskäliga då kvotsystemet ändå avskaffas nästa år.
En möjlighet som redan har diskuterats på flera rådsmöten är att sänka böterna genom att korrigera beräkningarna för mjölkens fettprocent. Frågan dryftades senast vid rådsmötet i juni utan resultat.
Det italienska ordförandeskapet har nu ärvt den delikata frågan av det grekiska ordförandeskapet. Italiens jordbruksminister Maurizio Martina tog följaktligen upp problemet då jordbruksministrarna för första gången möttes under hans ledning.
Italien har inget större intresse för frågan men Martina hade lovat att undersöka möjligheten att mobilisera en kvalificerad majoritet bakom förslaget.
Nederländernas jordbruksminister Sharon Dijksma hade på förhand lobbat för en kompromisslösning. Tillsammans med Tyskland och Österrike presenterade hon ett gemensamt förslag för behandling i rådet. Enligt förslaget skulle EU sänka de sammanlagda straffavgifterna för alla 28 EU-länder med ett belopp av 110 miljoner euro. Kommissionen räknar för sin del med att böterna för överproduktionen under det löpande året kan stiga till mellan 500 och 600 miljoner euro.
På basen av en rundfråga på mötet fastställde den italienska ordföranden att cirka hälften av de församlade delegationerna stöder förslaget medan den andra hälften avvisar det. Förslaget förföll, eftersom det inte kunde godkännas utan kvalificerad majoritet.
Efter sitt nederlag försökte Nederländerna, Österrike och Tyskland övertyga Dacian Cioloș att godkänna anpassningen utan medlemsländernas stöd.
Enligt ländernas delegationer har Cioloș kompetens att fatta ett sădant beslut pă egen hand. Men Cioloș vägrade med hänvisning till att sänkningen av straffavgifterna inte gynnade alla länder. Ett sådant förfarande skulle enligt Cioloș till och med skada vissa länder och kan därför inte försvaras. Enligt Cioloș är frågan nu slutbehandlad för hans del.
Österrikes jordbruksminister Andrä Rupprechter gick ut med häftig kritik mot det italienska ordförandeskapet. Han ansåg att Maurizio Martina inte hade bemödat sig att ens försöka förhandla fram en kvalificerad majoritet.
Som protest kommer Österrike att bojkotta det informella ministermötet i Milano i september. Österrike överväger också att kräva en förnyad utredning om Italiens otillåtna mjölkstöd under åren 1995-2001. Österrike måste de två senaste åren betala de procentuellt högsta straffavgifterna i EU för överskridningar av mjölkkvoterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab