Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
25.7.2014 / Landsbygdens Folk
Jordgubbar på sydkusten ännu denna vecka
Jordgubbsplantorna är tre- till femåriga växter som övervintrar. Ungefär vart tredje eller fjärde år byter man ut plantorna, annars börjar bärmängden att sina. Däremellan är det en hel del jobb som måste utföras för att få det mesta utav skörden.
- Redan i april börjar man borsta bort fjolårsbladen. Sedan ska det gödslas, bevattnas och rensas hela tiden. Åren är inte bröder och jordgubbar är som små barn, de tar illa upp om man ginar med någonting, säger Österman.
För att förhindra uppkomsten av ogräs täcks raderna med plastlister. Hos Österman drar han och de ungefär tjugo anställda upp ogräset som kommer igenom för hand. Med mycket regn kommer också andra problem.
- Gråmöglet ökar när det är vått väder. En handelsduglig vara kan inte ha gråmögel i plantorna. Konkurrens av ogräs är också skadligt för jordgubbsplantan, speciellt av maskros och klöver. Vi kör med en speciell gräsklippare mellan raderna på vissa sorter. Det är hela tiden en balansgång. Har man för kort gräs mellan vissa sorter så sköljer jord över plantorna vid regn. Är gräset för långt så blir det risk för sniglar. Jordgubbsplantan är känslig för insekticider och bekämpningsmedel, man kan inte använda vad som helst hur som helst, säger Österman.
Olika år kan man plocka jordgubbar olika länge och kallt väder i juni kan innebära att säsongen försenas men att den istället blir längre. Österman kan endast ge en uppskattning om hur länge det finns jordgubbar i hans närområde.
- Om jag är optimistisk så kan man plocka ännu vecka trettio, men sedan börjar mängderna att sjunka. Det är förstås skillnad på sydkusten och inåt landet, men här gick huvudskörden under helgen vecka 27, säger Österman.
Många jordgubbsodlingar har självplock, där man som kund får komma och plocka hur mycket man vill och betala på plats. Östermans gård ligger vid en större väg och drar därför också in mycket folk som är på genomfart.
- Självplockarna har hittat hit. Jag har fått ta i bruk nya land för självplock som egentligen var reserverade för egen skörd. Förutom självplock säljer jag till olika ställen i hela Västnyland, ända till Esbo, säger Österman.
En söt jordgubbe är också en god jordgubbe och det finns en del saker som avgör hur man uppfattar smaken hos ett bär. - Ett mjukt bär åstadkommer ofta mycket saft i munnen. Smaksensorerna i munnen uppfattar lättare smaken och förnimmer den som söt. Hårda bär som till exempel Darselect och El Santa uppfattas inte lika söta, men har däremot en bättre handlingsduglighet. Min favorit är Polka, för smakens skull, säger Österman.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab