Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
4.7.2014 / Landsbygdens Folk
Nu måste man anmäla om byggen till skatteförvaltningen
Det gäller också inom jord- och skogsbruket. Bakom den här skyldigheten ligger statsmaktens strävan att bekämpa skattesmitande och olagligt arbete inom byggsektorn. Skyldigheten gäller också om man bygger i anslutning till jord- och skogsbruket, till exempel en maskinhall. Även en täckdikning måste man anmäla.
Nu till en början ska den första uppgiften lämnas in senast 5 september.
Om man tänker sig att gården köper in allt material själv och gör jobbet så uppstår ingen skyldighet att anmäla entreprenaden. Det här gäller också i fall bonden själv har anställt arbetskraft. I fall entreprenaden går under 15.000 euro utan moms har man inte heller anmälningsskyldighet. Den här gränsen gäller helhetskostnaden, det vill säga både material- och arbetskostnader i entreprenörens faktura. I fall bonden själv köper materialet ska det inte anmälas, men nog det jobb som entreprenören utför om det överstiger 15.000 euro.
För privata byggen, till exempel bostadshus gäller andra regler. Om man bygger ett bostadshus i anslutning till gården räknas det som ett privat bygge. Då ska man lämna in uppgifter om alla projekt som förutsätter bygglov, till och med sådana som man bygger själv eller själv har anställt arbetskraft för att bygga. Här finns inte heller någon nedre gräns på 15.000 euro.

Det är bara arbeten som utförts 1 juli och senare som anmäls. Man kan också anmäla på Suomi.fi. Man måste då leta fram "Privatpersons anmälan om byggande" .Kolla också med skatteförvaltningens sidor: www.skatt.fi . Privata klickar under "Personkunder" på rubriken "De nya skyldigheterna vid byggande gäller också privatpersoner".

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab