Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
27.6.2014 / Landsbygdens Folk
Agrarministrar vill påverka EU-regler om ammoniak
Förslaget har förorsakat en häftigt kritik från producentorganisationer i hela Europa, eftersom åtgärderna anses bli oproportionellt dyra för jordbruket. Särskilt hårt drabbas djurhållningen. Därför vill nu också jordbruksministrarna delta i besluten. Vid det senaste rådsmötet i Luxemburg stödde flera ministrar Ungerns yrkande att jordbruksministrarna ska kopplas in. Ungern motiverade kravet med de svåra konsekvenserna för det europeiska jordbruket.
Kommissionen hänvisar till att jordbruket står för 90 procent av utsläppen av ammoniak. Därför måste jordbruket bidra mest till nedskärningarna. Men producenterna anser att beräkningarna är ensidiga eftersom de inte beaktar tidigare nedskärningar.
Frågan ligger nu på miljöministrarnas bord. Diskussionerna befinner sig ännu i ett tidigt stadium och väntas ta fart under hösten.
Åtgärderna för att sänka gårdarnas utsläpp av ammoniak förutsätter dyrbara investeringar som små och mellanstora gårdar inte har råd med, anmärker den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca.
Organisationen framhåller att de flesta EU-länder redan har gjort mycket för att minska sina utsläpp. Det är orättvist att ensidigt tvinga jordbruket att dra lasset, säger Copa-Cogeca. Finland och Danmark hör till de länder som sannolikt får den högsta pressen att minska sina utsläpp av ammoniak fram till år 2020. Detta motiveras med att länderna inte har nått de tidigare målsättningarna som EU har ställt upp för åren 1990-2010.
EU:s stora jordbruksproducerande länder kommer proportionellt lättare undan på kort sikt. Men till exempel Tyskland och Frankrike befarar desto större nedskärningskrav på längre sikt, fram till år 2030.
Den tyska producentorganisationen DBV betraktar EU-kommissionens förslag ytterst kritiskt. Enligt DBV skulle de föreslagna kraven på ett grundläggande sätt ifrågasätta djurhållningen i Tyskland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab