Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
27.6.2014 / Landsbygdens Folk
SLC-fullmäktige godkände nya stadgar
Stadgarna godkänns slutgiltigt av fullmäktige i andra behandlingen på höstmötet. Efter det kan SLC godkänna skogsvårdsföreningarna som medlemmar.
Det är en stadgearbetsgrupp bestående av Martin Edman, Mats Eriksson, Tage Eriksson, Kristian Westerholm, Jan-Ove Nyman och Mikaela Strömberg-Shalin som berett förslaget.
Martin Edman redogjorde för stadgearbetsgruppen arbete medan SLC:s jurist Mikaela Strömberg-Schalin presenterade styrelsens förslag.
Enligt stadgeändringarna kommer skogsvårdsföreningarna inom SLC:s verksamhetsområde att kunna utse totalt 4 ledamöter till förbundsfullmäktige. Av de här ledamöterna kommer 2 från ÖSP:s och 2 från de övriga förbundens verksamhetsområåråde.
Det här betyder att fullmäktige utvidgas med 4 ledamöter. I övrigt kvarstår konstellationerna, så att ÖSP har 12 ledamöter i fullmäktige, NSP 7, ÅSP 3 och ÅPF 3.
Förfarandet inom fullmäktige med dubbel majoritet vid omröstningar i vissa frågor väckte en del diskussion, fastän principen egentligen inte ändras jämfört med nuläget. Beslut i fullmäktige fattas i första hand med enkel majoritet men för beslut i vittbärande jordbrukspolitiska frågor, som har betydelse för ett enskilt förbunds regionala intresse krävs även dubbel majoritet. Det går till så att varje fullmäktigemedlem har en personlig röst och dessutom tilldelas ett antal röster utgående från landskapsförbundens medlemmar. En fråga är av vittbärande politisk betydelse, då minst 12 fullmäktigeledamöter kräver det.
Förfarandet infördes i början av 2000-talet, men det har aldrig behövt användas. Det fick flera av deltagarna att fråga om det är nödvändigt, medan andra ansåg att förfarandet garanterar att fullmäktiges beslut är förankrade hos medlemmarna.
När det gäller representanterna till SLC:s förbundskongress, som hålls vart tredje år ändras stadgarna så att ÖSP utser 57, NSP 29, ÅSP 13 och ÅPF 14 delegater till kongressen.
Landskapsförbunden ska i alla fall ge varje lokalavdelning möjlighet att utse åtminstone en delegat ut av de här ovannämnda till kongressen. I de nuvarande stadgarna bestäms lokalavdelningarnas representation på kongressen så att avdelningarna har rätt till en representant för varje påbörjade 300 medlemmar.
Några av fullmäktigeledamöterna föredrog att hålla kvar den nuvarande representationen, medan andra påpekade att avsikten med det här nya förfarandet är att ge avdelningarna möjlighet att gå ihop utan att medlemmarna av den orsaken tappar inflytande.
Fullmäktige konstaterade i alla fall att landskapsförbunden kan ha sina egna detaljerade förfaranden, när de utser kongressdelegater.
Skogsvårdsföreningarna som är medlemmar av SLC har enligt ändringarna rätt att utse sammanlagt 30 delegater till kongressen. Varje skogsvårdsförening ska ha rätt att utse åtminstone en delegat av dessa 30.
Ålands särställning har beaktats i ändringsförslaget, närmast som en följd av landskapets lagstiftning.
Stadgarna har också fått en språklig uppdatering, liksom de paragrafer som gäller revision och granskning av verksamheten motsvarar gällande lag. Det betyder bland annat att fullmäktige i framtiden väljer en revisor och verksamhetsgranskare. Hittills har stadgarna stipulerat att fullmäktige väljer revisorer.
I stadgeändringarna har man vidare beaktat att landskapsförbunden kan ha personliga medlemmar. Bo Storsjö påpekade ännu att den nya situationen för skogsvårdsföreningarna gör att rollen för SLC:s skogsutskott möjligen ändras. Han ansåg att ett intentionsavtal behövs om hur verksamheten ska byggas upp.
Fullmäktiges ordförande Stefan Thölix, som också är ordförande för SLC:s skogsutskott svarade att det säkert finns tid och resurser för ett sådant intentionsavtal.
Stefan Thölix frågade sedan om förslaget kunde godkännas i föreliggande form och eftersom ingen protesterade kunde han slå klubban i bordet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab